ارزش دارویی گرده آفتابگردان بر عوامل بیماری زای زنبور عسل
این مطلب حاصل تحقیق جدیدی است كه در سال 2018 منتشر شده و زحمت ارسال آن را آقای دكتر امیری متقبل شدند. این مطلب در خصوص ارزش دارویی گرده آفتابگردان در برابر عوامل بیماری زای زنبورعسل ، است كه به جهت بهره مندی دوستان مطلب فوق ترجمه و بصورت خلاصه در ادامه بیان می گردد.
مطالعات زیادی نقش عوامل محیطی مانند تنوع گیاهی، را بر فراوانی و رشد كلنی های حشرات گرده افشان بررسی نموده اند، اما نقش گیاهان خاص به عنوان واسطه دردینامیك پاتوژنهای زنبورعسل ناشناخته است.پاتوژنها ( عوامل بیماریزا ) می توانند به صورت افقی از طریق گل های مشترك بین زنبورها منتقل شوند و گونه های مختلف گل ها می توانند درانتقال این عوامل ، متفاوت باشند.
گرده گل منبع تامین مواد مغذی ماكرو و میكرو برای زنبورعسل می باشد ، كیفت گرده گل همچنین بر بیان ژن های مربوط به سیستم ایمنی میزبان نقش دارد. زنبورهایی كه به گرده دسترسی نداشته اند( گرسنگی گرده ) ، هنگامی كه آلوده به یك پاتوژن باشند ، احتمال مرگ و میر آنها افزایش می یابد. در مطالعات قبلی مشخص شده كه مواد شیمیایی در داخل شهد می توانند اثرات دارویی برای زنبورها در برابر بیماریها داشته باشند و مطالعه دیگری مشخص كرده كه گرده گیاهان مختلف می توانند توانایی تحمل زنبورعسل در برابر نوزما سرانه و بیان ژن های ایمنی را تحت تاثیر قرار دهند.
در این تحقیق تاثیر گرده گل آفتابگردان بر نوزماسرانه در زنبورعسل در مقایسه با سایر گرده ها مانند گرده گندم سیاه بررسی نمودند و مشخص گردید كه گرده آفتابگردان در مقایسه با گرده گندم سیاه باعث كاهش 29 درصدی در آلودگی نوزما سرانه شده است، اگرچه نسبت به تیمار بدون گرده بالاتر بوده است. با وجود كاهش در میزان عفونت نوزما سرانه در تیمار گرده آفتابگردان، مصرف گرده آفتابگردان در مقایسه با گرده گندم سیاه موجب افزایش تلفات زنبورها گردیده ، ولی با تیمار زنبورهای كه به گرده دسترسی نداشته اند مشابه بوده است.
شاید علاقمند باشید مقاله ” مدیریت کوچ به مزارع آفتاب گردان ” را ملاحظه کنید
در آزمایشات قبلی نیز تاثیر اثرات مثبت تركیبات ثانویه گرده آفتابگردان بر علیه باكتریها، قارچها و ارزش دارویی بر علیه نوزما در زنبورعسل نیز مشخص شده است ، ️اما چرا گرده آفتابگردان این خصوصیات را دارد؟
برای پیدا كردن پاسخ این سوال ارزش غذایی گرده آفتابگردان بررسی گردیده كه بررسی ها نشان داد محتوای پروتئینی و اسیدهای آمینه ( با توجه به مقدار و كمبودها ) نمی تواند منجر به این اثرات گردد ولی در مقابل غلظت برخی از اسیدهای چرب مهم گرده آفتابگردان را می توان مربوط به اثرات دارویی این نوع گرده دانست.
این اسیدهای چرب كلیدی شامل اسید لینولئیك ، دكانوئیك و اسید لوریك است كه خاصید ضد میكروبی در شانهای زنبورعسل دارند و باید در جیره های زنبورعسل فراهم شوند . از آنجاییكه اسید های چرب جزء تركیبات حاضر در گرده ها هستند ، شناسایی اسیدهای چربی كه بر بیماریهای زنبورعسل تاثیر می گذارد می تواند در كشف خواص دارویی گرده ها تاثیر گذار باشد و در اصلاح صفات دارویی آنها استفاده شود.
برای تاثیر دارویی گرده گل آفتابگردان فرضیه های دیگری نیز مطرح است
- فرضیه اول این است كه گرده آفتابگردان خاصیت ملین بودن دارد و زمان عبور مواد از دستگاه گوارش را كاهش می دهد و این باعث می شود كه عامل بیماری زمان كمتری برای آسیب رساندن به دستگاه گوارش داشته باشد و از دستگاه گوارش خارج شود.
- فرضیه دوم تاثیر گذاری گرده آفتابگردان بر سیستم ایمنی زنبورعسل است. برای روشن شدن این موارد تحقیقات بیشتری باید در آینده انجام شود .