صفحه اصلی » بیماری ها و آفات » بیماری انگلی » کنه واروآ (varroa) » تعيين ميزان آلودگي كلني به كنه واروآ با استفاده از پودر شكر
تست پودر شكر براي تعيين ميزان آلودگي كلني به كنه واروآ
زمان مطالعه : 5 دقیقه
برای تغییر اندازه فونت دلخواه بر روی هر کدام از حروف کنار کلید نمایید »»

يكي از مشكلا ت مهم  فعلي صنعت زنبورعسل دنيا و ايران آلودگي كلني هاي زنبورعسل با كنه واروآ است. علي رغم ساخت داروهاي جديد و پيشرفت هاي صورت گرفته در خصوص روش هاي درمان كنه واروا، هم چنان زنبورداران موفق به كنترل اين آفت نبوده و شاهد خسارت هاي فراوان اين آفت در كلني هاي زنبورعسل هستيم.

آنچه خواهید خواند!
0 نفر این پست را پسندیدند

تعيين ميزان آلودگي كلني به كنه واروآ با استفاده از پودر شكر

يكي از علت هاي عدم موفقيت زنبورداران در درمان و كنترل كنه واروآ اين است كه زنبورداران زمان دقيق و مناسب درمان و نوع دارو را نمي توانند تعيين كنند.براي تعيين اين موارد لازم است زنبورداران سطح آلودگي كنه واروا در كلني را مشخص نمايند. زيرا در اين صورت است كه زنبوردار  مي تواند بر اساس ميزان آلودگي كلني ، زمان و داروي مناسب را تعيين كند.

روش هاي مختلفي براي تعيين سطح آلودگي كنه واروآ در كلني هاي زنبورعسل وجود دارد كه شامل :

  • اندازه گيري ريزش تعداد كنه ها در روز با استفاده از صفحه مشبك كف كندو
  • استفاده از شفيره ها( تله نر)
  • استفاده از الكل يا آب صابون
  • استفاده از پودر شكر
  • روش اتر رول و مشاهده زنبوران بالغ مي باشد.

انتخاب هريك از اين روش ها تابع عوامل مختلفي مانند وضعيت داخلي كلني، فصل سال ، تعداد كلني و … مي باشد.يكي از معمول ترين روش هاي تعيين ميزان آلودگي كلني به كنه واروا كه در اغلب كشورهاي جهان استفاده مي شود، استفاده از پودر شكر يا تست شكر مي باشد كه در ادامه مراحل انجام صحيح اين روش ذكر مي گردد.

مراحل انجام تست پودر شكر براي تعيين ميزان آلودگي كلني به كنه واروآ

زنبورداران براي انجام اين تست نياز به تعدادي تجهيزات دارند كه اين تجهيزات شامل: پودر شكر ، شيشه دهان گشاد( شيشه هاي يك كيلويي عسل)، درب جايگزين شيشه با مش 8، قاشق غذاخوري،پيمانه اندازه گيري تعداد معين زنبور( براي بدست آوردن 300 زنبور كارگر)، يك ظرف يا صفحه سفيد، مقداري آب تمييز براي حل كردن پودر شكر مي باشد.

  • مرحله اول
    • جمع آوري تعداد 300 زنبور بالغ  كه اين زنبورها بايد از روي قاب هاي نوزادان جمع آوري شوند. براي بدست آوردن نتيجه خوب بايد اين تعداد زنبور از روي سه قاب حاوي نوزادان جمع آوري گردد. براي اين كار زنبوردار مي تواند به صورت مستقيم با پيمانه زنبورها را از روي قاب ها جمع آوري كند با اينكه زنبورهاي سه قاب را داخل يك ظرف بزرگ بتكاند و از مخلوط انها پيمانه را پر نمايد. در حين انجام اين كار توجه به ملكه الزامي است.
  • مرحله دوم
    • زنبورها را داخل شيشه دهان گشاد  ريخته و دو قاشق غذاخوري پودر شكر به آن اضافه مي كنيم و درب معمولي شيشه را مي بنديم.
  • مرحله سوم
    • شيشه را حداقل به مدت يك دقيقه خوب تكان مي دهيم. دقت كنيد براي افزايش صحت نتايج نمونه گيري بايد تمامي نمونه ها( منظور نمونه گيري از چند كلني) به مدت زمان مشابه تكان داده شوند.
  • مرحله چهارم
  • بعد از تكان دادن زنبور به مدت يك دقيقه بايد شيشه را به مدت 3 تا 5 دقيقه بدون حركت در جايي مستقر كنيد.
  • مرحله پنجم
    • درب جايگزين شيشه با مش 8 را بر روي شيشه نصب كنيد و شيشه را وارونه كرده مانند نمك پاش، محتويات داخل شيشه را بر روي ظرف يا صفحه سفيد  خالي مي كنيم تا پودر شكر و كنه ها از ظرف خارج شود.
  • مرحله ششم
    • پودر شكر خارج شده را در آب حل كرده تا كنه ها را از پودر شكر جدا كنيد.
  • مرحله هفتم
    • مجددا يك قاشق غذاخوري پودر شكر به شيشه اضافه و درب اصلي را نصب كنيد و مدت 30 ثانيه شيشه را به خوبي تكان دهيد و مراحل 4 و 5 و 6 را تكرار كنيد.
  • مرحله هشتم
    • تعداد كنه هاي جدا شده را شمارش و درصد آلودگي را محاسبه كنيد.

سوالاتی که ممکن است برای زنبورداران پیش بیاید

  • چرا باید مقدار آلودگی کندوها به کنه واروآ را تعیین کرد؟
    • چون یک زنبوردار خوب باید از میزان  آلودگی زنبورستانش به کنه واروا اطلاع داشته باشه تا بتونه زنبورستانش رو بصورت بهینه مدیریت بکنه. مثلا داروی کنه کش رو سر زمان مناسبش مصرف کنه، بهترین دارو رو در اون بازه ی زمانی انتخاب کنه تا هم بتونه با تمام قدرت با کنه مبارزه کرده باشه و هم بتونه پول های بیشتری رو برای خودش پس انداز کنه!
  • وقت مناسب برای انجام تست شکر چه زمانی استت؟
    • در زمان شروع زنبورسازی، در زمان اوج جمعیت کلنی ها و قبل از زمستانی کردن زنبورا، همینطور قبل و بعد از هر درمان (مخصوصا وقتی داروهای جدیدی به بازار میاد و ما هیچ اطلاعی از اثرشون نداریم).
  • چرا آزمون پودر شکر استفاده می کنیم؟
    • برای اینکه هم دقت خوبی توی تعیین مقدار آلودگی زنبورستانمون داره، هم ارزونه و هم اینکه توی همه ی زنبورستان ها و با کمترین امکانات قابل اجراست. دست آخر هم باید بگم از تینر و اتر و الکل و آب جوش هم بهتره و زنبورا آسیب کمی میبینن و دوباره می تونن به کندوشون برگردن.

آزمون رو چطوری انجام بدیم؟

لوازم مورد نیاز: یک عدد ظرف عسل (نیم کیلویی یا یکی کیلویی)، یک عدد توری (بطوریکه کنه ها ازش عبور کنن، می تونیم بجای توری درب ظرف رو با میخ سوراخ کنیم)، مقدار کمی پودر شکر، یک تکه پلاستیک یا پارچه، لباس کامل زنبورداری!

  • مرحله اول :
    • برای جمع آوری زنبورا (یا همون نمونه برداری) دو تا روش رو پیشنهاد می کنم، توی هر دو روش اول ملکه رو پیدا می کنیم و با قابی که روش قرار داره یه گوشه ای میزاریم. توی روش اول، سه قاب از جاهای مختلف کندو بر می داریم و زنبوراش رو روی یک پارچه (یا پلاستیک) می تکونیم. بعد از اون، مقدار زنبوری رو که در نظر داریم رو توی ظرف میریزیم. برای انجام روش دوم، قاب رو بیرون میاریم، با یک دست یک طرف قاب رو میگیرم و با دست دیگه ظرف رو از پایین به بالا روی زنبورا می کشیم و این کار رو تا وقتی ظرف تا جایی که در نظر داشتیم پر شد، ادامه میدیم.
  • مرحله دوم :
    • بعد از اینکه زنبورا رو داخل ظرف ریختیم، یک قاشق چایخوری یا غذاخوری پودر شکر داخل ظرف ریخته و درب ظرف رو می بندیم. می تونیم ظرف رو برای مدت چند دقیقه تکان بدیم یا اینکه در حدی که زنبورا کاملا به پودرشکر آغشته بشن ظرف رو تکان و بعد برای مدت چند دقیقه ظرف رو در محل سایه ای قرار بدیم. با استناد به کتاب راهنمای تشخیص بیماری های زنبورعسل، اگر ظرف رو تکون بدیم، تا 90 درصد کنه ها میریزن و اگر فقط یک تکان مختصر به ظرف بدیم، معمولا باعث ریختن 70 درصد از کنه میشیم.
  • مرحله سوم :
    • ظرف رو مثل نمکدان توی دستمون میگیریم و پودر شکر توی ظرف رو روی یک سطح سفید یا یه بشقاب آب خالی می کنیم (بدیهیه که سوراخ روی درب رو برای این ایجاد کردیم که زنبورا توی ظرف بمونن، اما پودر شکر حاوی کنه از ظرف بیرون بریزه).
  • مرحله چهارم :
    •   کنه های داخل بشقاب آب رو می شمریم. زنبورای ظرف رو هم داخل کندوی خودشون میریزیم.
  • مرحله پنجم :
    •   برای محاسبه ی درصد آلودگی تعداد کنه رو تقسیم بر تعداد حدودی زنبورای داخل ظرف می کنیم و عددش رو در صد ضرب می کنیم. یا اینکه اصلا عدد رو به درصد تبدیل نکنیم و همون تعداد کنه رو بعنوان شاخص قرار بدیم. مثلا اگر 12 کنه روی 300 زنبور بود، میزان آلودگی چهار درصده.

نکات راهنما

  • نکته ای برای صحیح بودن نتایج :
    • میشه برای اولین بار زنبورا رو تا حد معینی داخل ظرف بریزیم (مثلا یک سوم ظرف)، تا حدی که توی ظرف زنبور وجود داره رو با ماژیک علامت بزنیم، بعد روی اونا الکل یا آب جوش بریزیم و دست آخر تعدادشون رو بشمریم. از این به بعد دیگه لازم نیست به زنبورا آسیب بزنیم و کافیه ظرف رو توی آزمایش های بعدی تا همون نقطه ای که علامت داره پر کنیم، اینطوری تعداد حدودی زنبورا رو می دونیم.
  • نکته ای برای دقت کار :
    •  برای همه ی کندوها با یک روش کار کنیم، مثلا اگه ظرف زنبورای کندوی اول رو 3 دقیقه تکون دادیم، برای بعدی هم، همین کار رو بکنیم.
  • نکته ای برای زمان شهد :
    • اگر توی زمانی که شهد به کندوها میاد، این آزمون رو انجام بدیم، زنبورا شهد رو استفراغ می کنن و همه شون چسبناک میشن.
  • نکته ای برای آرامش بیشتر :
    •  اگه ظرف ها رو از زنبور پر کنیم و بقیه ی مراحل آزمایش رو زیر سایه و کمی دورتر از زنبورستان انجام بدیم بهتره، دلیلش هم آرامتر بودن زنبوراست.
  • این روش رو باید روی چند کندو انجام بدیم؟
    • طبیعیه که آلودگی یه کندو نمی تونه نماینده آلودگی زنبورستانتون باشه، توی یه زنبورستان صد تایی می تونیم، ده کندو رو از جاهای مختلف زنبورستان آزمایش کنیم، معلومه که هر چی تعداد کندوهای مورد آزمایش بیشتر، نتیجه به واقعیت نزدیکتر.
  • اگه توی صحرا باشیم و پودرشکر در دسترسمون نباشه چکار کنیم؟
    • میشه از آب جوش (به دل خودم نمی چسبه)، آرد، الکل یا حتی بنزین استفاده کرد.

منابع :

کپی لینک کوتاه مقاله
مقالات مرتبط

بیماری اسهال زنبور عسل چیست؟

کنه های واورآ

مقایسه اسید فرمیک و اسید اگزالیک برای مبارزه با کنه های واروآ

آسیب پروانه موم خوار به قاب زنبور عسل

کنترل پروانه موم خوار برای زنبورداری

مورچه‌های آرژانتینی، استثنایی تهاجمی

جلوگیری از ورود مورچه به کندوی زنبور عسل

حمله مورچه ها به زنبورهای عسل

محافظت از زنبورهای عسل در برابر مورچه‌ها

ویروس دفرمه شدن بال های زنبور عسلDeformed Wing Virus

آشنایی ویروس تغییر شکل‌دهنده بال در زنبورهای عسل Deformed Wing Virus

آزمون انجماد برای تشخیص رفتار بهداشتی زنبورهای عسل و مقاومت در برابر کنه واروآ

آزمون انجماد برای تشخیص رفتار بهداشتی زنبورهای عسل و مقاومت در برابر کنه واروآ

آفت‌کش‌های رایج محصولات کشاورزی موجب مرگ لارو زنبورعسل درون کندو می‌شوند

بازدید و بررسی زنبوردار از کندو

مروری بر آفات و شکارچیان زنبور عسل

ملکه زنبور عسل

تأثیر بیماری‌ها بر سلامت و کیفیت ملکه زنبور عسل

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

001
ارجان را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید
تست پودر شكر براي تعيين ميزان آلودگي كلني به كنه واروآ
پیمایش به بالا