خواص و فواید عسل کلزا
عسل کلزا نوعی عسل تکگلی است که از شهد و بهصورت اتفاقی از گرده گلهای کلزا (Brassica napus) تولید میشود. این نوع عسل ویژگیهای منحصربهفردی مانند زمان کریستالیزاسیون سریع و طعم شیرین-فلفلی دارد. عسل کلزا بهخاطر خواص درمانی زخم معده شناخته شده است، اما فواید درمانی دیگری مانند اثرات ضدباکتریایی و آنتیاکسیدانی، خواص تحریککننده خفیف سیستم ایمنی، اثر تونیک و سایر فواید گوارشی نیز دارد. برای بهرهمندی از اثرات مفید آن، عسل باید خام و فرآوری نشده باشد.
کلزا چیست؟
کلزا محصولی است که عمدتاً برای تولید روغن کشت میشود و با خردل و کلم خویشاوند است، که برخی از ویژگیهای غیرمعمول خود را از آنها به ارث برده است. این گیاه همچنین به نام کانولا شناخته میشود و روغن حاصل از آن روغن کانولا (یا روغن کلزا) نامیده میشود. روغن بهدستآمده از دانههای این گیاه منبع غنی از اسیدهای چرب امگا-۹ به شکل اسید اروسیک است. با این حال، این شکل برای عضله قلب مضر نشان داده شده است، به همین دلیل روغن کلزای خوراکی باید کمتر از ۵٪ اسید اروسیک داشته باشد. این گونه گیاهی همچنین منبع فوقالعادهای از شهد گل است که امکان تولید عسلی جالب و معطر را فراهم میکند.
عسل کلزا چیست؟
عسل کلزا یک عسل تکگلی است، به این معنا که عمدتاً از شهد و بهصورت اتفاقی گرده گلهای کلزا تولید میشود، اما ممکن است مقادیر محدودی از منابع دیگر شهد و گرده (مانند شبدر) نیز داشته باشد. گلهای زرد و زنده کلزا منشأ عسلی با طعم فلفلی هستند که زمان کریستالیزاسیون آن بهطور شگفتانگیزی سریع است. از آنجا که گلهای کلزا حاوی گرده هستند که کموبیش بهصورت اتفاقی به عسل اضافه میشود، عسل حاصل میتواند در افرادی که به گرده کلزا حساسیت دارند، واکنشهای آلرژیک ایجاد کند. اگر به زنبورهای عسل (آنزیمهایی که برای تولید عسل ترشح میکنند، نیش آنها) حساسیت دارید، به احتمال زیاد به همه محصولات آنها، از عسل گرفته تا پروپولیس، ژل رویال، نان زنبور و موم حساس هستید.
پیشنهاد میکنیم مقاله « روشهای ساده و مطمئن برای آزمایش خلوص و کیفیت عسل » را مطالعه کنید 🌷

عسل کلزا چه ظاهری دارد؟
این نوع عسل ظاهری جالب دارد: در حالی که گلهای منبع شهد زرد زنده و زیبا هستند، عسل حاصل رنگدانهای بسیار روشن و بژ-زرد کدر دارد. رنگ آن را میتوان زرد مایل به سفید یا زرد شیری توصیف کرد. از آنجا که عسل کلزا حتی پیش از برداشت میتواند کریستالیزه شود، مایع نیست، بلکه بافتی نرم و جامد دارد. قوام آن به دلیل کریستالهای ریزی که تشکیل میدهد به وجود میآید. بهطور معمول، عسل کلزا در ۳ تا ۴ هفته کریستالیزه میشود.
عسل کلزا چه بو و طعمی دارد؟
بوی عسل یادآور گلهای کلزا است، کمی روغنی، با سنگینی ظریف مانند روغن گیاهی، اما با این حال کمی گلی. این عسل شدت طعم متوسطی دارد، با شیرینی نسبتاً کم، اما به دلیل بافتش همچنان قندی است و پروفایل طعمی اصیلی دارد. نتهای طعمی ممکن است شامل نتهای خفیف کلم، پسمزه کمی خردلی یا فلفلی باشد، اما در کل طعمی خوشایند دارد. اگر برای مایع شدن، کرمی شدن یا تغییر طعم فرآوری شود، ممکن است طعم، رنگ یا خواص درمانی اصلی خود را حفظ نکند. همچنین، عسل ممکن است با گذشت زمان و در شرایط نگهداری نامناسب تخمیر شده و ترش شود.
نکته مهم
همه کلزای کشتشده برای تولید روغن یا عسل ارگانیک نیست. بسیاری از محصولات در سراسر آمریکای شمالی اصلاح ژنتیکی شدهاند تا در برابر آفات یا سموم دفع آفات مقاوم باشند و اکنون به اروپا نیز معرفی شدهاند. بنابراین، منشأ و برچسب عسل خود را بررسی کنید تا ببینید آیا ارگانیک است یا از محصولات اصلاحشده ژنتیکی تولید شده است.
عسل کلزا برای چه چیزی خوب است؟
گفته میشود این نوع عسل کاربردهای درمانی متعددی دارد، از تسکین گوارشی گرفته تا آرامسازی سیستم عصبی و بهبود علائم عفونتهای دستگاه تنفسی فوقانی. در ادامه ۶ فایده سلامتی پیشنهادی عسل کلزا آورده شده است:
1. درمان طبیعی برای گاستریت و زخم معده
عسل کلزا بهطور سنتی برای مدیریت و درمان گاستریت و زخم معده توصیه شده است. عناصر ضدباکتریایی و ضدالتهابی در عسل و قوام آن به بهبود پوشش معده و تسکین تحریک کمک میکنند، که دلیل اثربخشی فرضی آن است. قندهای طبیعی در عسل خواص پریبیوتیک خفیفی دارند که به تغذیه باکتریهای خوب روده کمک کرده و به بهبود کلی گوارش کمک میکند. انواع دیگر عسل مانند اقاقیا، مانوکا یا عسلهای جنگلی نیز صبح ناشتا بهصورت خام برای تسکین گوارشی مصرف میشوند.
2. اثر ضدباکتریایی و ضدالتهابی
عسل کلزا به داشتن خواص ضدباکتریایی و ضدالتهابی خفیف طبیعی شناخته شده است. اثر آن عمدتاً موضعی است، به همین دلیل میتواند در درمان عفونتهای دستگاه تنفسی فوقانی مانند سرماخوردگی یا آنفلوآنزا و بهبود علائم آنها کمک کند. مطالعات نشان میدهند که یک آمادهسازی عسل کلزا با غلظت ۴۰٪ میتواند بهطور مؤثری رشد استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به آنتیبیوتیک را مهار کند، در حالی که ژل رویال همراه با عسل کلزا حتی کارآمدتر است (اثر کاهشی ژل رویال و عسل کلزا بهتنهایی و در ترکیب علیه سویههای استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متیسیلین). گرده موجود در عسل کلزا همچنین اثرات تعدیلکننده ایمنی خفیفی دارد و پاسخ سیستم ایمنی را تحریک میکند.

3. آرامکننده سرفه و تسکین گلو درد
مصرف عسل کلزا خام میتواند به کاهش ناراحتی گلو درد و احتمالاً آرام کردن سرفه به دلیل خواص ضدباکتریایی و تسکیندهنده طبیعی آن کمک کند. توصیه میشود پس از مصرف عسل به مدت حدود یک ساعت از خوردن و نوشیدن چیزی اجتناب کنید تا اثر خود را اعمال کند.
4. منبع ویتامینها و مواد معدنی
تحقیقات نشان میدهند که اگرچه عسل کلزا محتوای مغذی کمتری نسبت به سایر عسلها دارد، اما حاوی طیف گستردهای از مواد مغذی ضروری، بهویژه مواد معدنی غذایی مانند پتاسیم، فسفر، کلسیم و منیزیم و همچنین مقادیر کمتری روی و سدیم است (تعیین عناصر کمیاب در عسل کلزا و گل و ساقه کلزای مربوطه). گرم کردن عسل میتواند باعث تخریب مواد مغذی آن، بهویژه ویتامین C، شود.
5. اثر تونیک طبیعی
مانند همه انواع عسل، عسل کلزا نیز انرژیزا است و برای جلوگیری از سطوح پایین قند خون (هیپوگلیسمی) و خستگی عالی است. علاوه بر قندهای طبیعی، این نوع عسل حاوی مقادیر کمی از انواع مواد مغذی، از ویتامینها و مواد معدنی غذایی گرفته تا ذرات گرده، ترکیبات آنتیاکسیدانی و سایر عناصر است که همگی به اثر تونیک آن کمک میکنند.
6. مفید برای پوست ناهموار و آکنه
عسلهای روشنرنگ میتوانند بهعنوان ماسک صورت طبیعی برای پوست ناهموار استفاده شوند. عسل کلزا به دلیل قوامش عامل لایهبردار طبیعی بسیار خوبی است و میتواند به باز کردن منافذ، کاهش سبوم و پاکسازی صورت از ناخالصیها کمک کند، که در صورت استفاده مداوم ممکن است به کاهش جوشهای آکنه کمک کند. این نوع عسل ممکن است فواید پوستی دیگری نیز داشته باشد، مانند آرام کردن تحریک یا روشنتر و درخشانتر کردن پوست.
سایر فواید پیشنهادی
گفته میشود عسل کلزا اثر محافظتی کبدی دارد، به حفظ سلامت کبد کمک کرده و بهطور غیرمستقیم بدن را از سموم دفع میکند. همچنین اعتقاد بر این است که خواص آرامبخش، تسکیندهنده یا خوابآور خفیفی دارد که با تنظیم فعالیت برخی انتقالدهندههای عصبی در مغز به دست میآید. برخی آنزیمهای موجود در عسل برای سلامت استخوان و پوکی استخوان مفید دانسته میشوند. با این حال، چنین فوایدی هنوز تأیید نشدهاند.
نتیجه گیری
عسل کلزا نوعی عسل با طعم اصیل است که برای کاربردهای متعددی مناسب است. ارزشمندترین خواص درمانی آن شامل اثر ضدباکتریایی و ضدالتهابی طبیعی، تسکین سرفه، رفع ناراحتی گلو درد، خواص تونیک و مدیریت گاستریت و زخم معده است. اما صرفنظر از اثر خاص این عسل، برای داشتن هرگونه اثر درمانی یا حفظ پروفایل طعم منحصربهفرد، باید خام، گرمنشده و به هیچ وجه فرآورینشده باشد.
نوشته : Marius Lixandru
از همراهی شما سپاسگزاریم و امیدواریم مطالعه این مقاله برایتان سودمند بوده باشد. اگر در خصوص این مقاله تجربه یا نظر خاصی دارید لطفا جهت بهره برداری دیگران آنرا در قسمت دیدگاه ها به اشتراک بگذارید.
به مقالات ما امتیاز بدهید! با دادن ستاره، نظرتان را ثبت کنید و به دیگر بازدید کنندگان کمک کنید تا بهترین مقالات را سریعتر پیدا کنند.
برای دیدن مقاله اصلی اینجا کلیک کنید
ترجمه این مقاله توسط مرکز تخصصی زنبورداری و پرورش ملکه ارجان صورت گرفته است.

دسترسی سریع به آخرین مقالات مرتبط :
نوشته : Marius Lixandru
از همراهی شما سپاسگزاریم و امیدواریم مطالعه این مقاله برایتان سودمند بوده باشد. اگر در خصوص این مقاله تجربه یا نظر خاصی دارید لطفا جهت بهره برداری دیگران آنرا در قسمت دیدگاه ها به اشتراک بگذارید.
به مقالات ما امتیاز بدهید! با دادن ستاره، نظرتان را ثبت کنید و به دیگر بازدید کنندگان کمک کنید تا بهترین مقالات را سریعتر پیدا کنند.
برای دیدن مقاله اصلی اینجا کلیک کنید
ترجمه این مقاله توسط مرکز تخصصی زنبورداری و پرورش ملکه ارجان صورت گرفته است.

دسترسی سریع به آخرین مقالات مرتبط :












