نحوه برداشت بره موم
آیا کنجکاو هستید که از بره موم استفاده کنید و میخواهید بره موم خود را برای مصرف خود برداشت کنید؟ به عنوان زنبوردار، درک روشهای جمعآوری و استفاده از بره موم برای حفظ سلامت کندو و بهرهمندی از مزایای متعدد آن ضروری است. به ما بپیوندید تا تلههای بره موم، تراش دادن قابها و تکنیکهای مؤثر برای برداشت موفقیتآمیز بره موم را بررسی کنیم.
زمان تولید بره موم توسط زنبورها
زنبورهای عسل در طول فصل فعال ، رزین گیاهی ضد میکروب بره موم را جمعآوری میکنند، با افزایش تولید در پایان تابستان، زنبورهای عسل بره موم از این رزینها ساخته میشود که با موم زنبور عسل و بزاق مخلوط میشوند. بره موم کاربردهای بسیاری در داخل کندو دارد. به عنوان مثال، برای کنترل و حفظ شرایط داخل کندو، محافظت در برابر پاتوژنها و اطمینان از سلامت نوزادان استفاده میشود.
افزایش تولید بره موم در پایان فصل فعال بخشی از آمادهسازی زنبورها برای زمستان است. آنها از آن برای پر کردن ترکها و تنظیم جریان هوا، حفظ سلامت کلنی و مبارزه با بیماری استفاده میکنند. هر زنبورداری که بره موم برداشت میکند باید از ارتباط بین سلامت کلنی و وجود بره موم آگاه باشد. همچنین تنها در زمانی که قادر به جایگزینی ره موم مورد نیاز خود هستند مقداری را برداشت کند.
بره موم را میتوان به دو روش به دست آورد: 1 ) استفاده از تلههای بره موم 2 ) تراشیدن از سطح قابها و تجهیزات.
برداشت بره موم با تله بره موم
تله بره موم یک توری انعطافپذیر یا نیمه انعطافپذیر با سوراخهای کوچک است. سوراخها به قدری کوچک هستند که زنبورها آنها را با بره موم پر میکنند. اگر سوراخها بزرگتر باشند، زنبورها ترجیح میدهند آنها را با موم زنبور عسل پر کنند. تله بره موم را میتوان به دیوارههای داخلی کندو وصل کرد یا روی قابها زیر تخته بالایی در کلنیهای قوی و سالم قرار داد. میتوان تله بره موم را در هر زمان از سال نصب کرد، اما برای بهترین نتیجه ، آن را زمانی قرار دهید که زنبورها مقدار زیادی بره موم تولید میکنند. هنگامی که شرایط مناسب باشد، زنبورها سوراخها را با بره موم پر میکنند و سپس توری را میتوان برای جداسازی بره موم برداشت.

تلههای بره موم و جریان هوا
زنبورها از بره موم برای مدیریت جریان هوا در داخل کندو استفاده میکنند. اغلب بره موم را اطراف ورودیهای دوم یا بالایی یا ورودیهای کوچکتر در کندوها مشاهده میکنید، به ویژه در مواردی که تهویه پایینی وجود ندارد. این کار زنبورها برای تنظیم جریان هوا با مسدود کردن نقاط ورود (و خروج در مورد ورودیهای فوقانی) است. میتوانید از این دانش برای تشویق زنبورها به تولید بره موم استفاده کنید.

تلههای بره موم روی دیوارههای داخلی
شما میتوانید تلههای بره موم را روی دیوارههای داخلی کندو قرار دهید. این روش در واقع راهی عالی برای تشویق زنبورها به جمعآوری رزین و تولید بره موم است و منجر به نوزادان و زنبورهای سالمتر میشود. با این حال، توصیه میکنم در برداشت این بره موم احتیاط کنید، زیرا این کار میتواند اثرات مضری بر کلنی داشته باشد. تنها در فصل فعال و قبل از شروع آمادهسازی زمستان برداشت کنید و تنها بخش کوچکی از بره موم موجود را بردارید. پس از برداشت بره موم، تلهها را جایگزین کنید تا زنبورها را به تولید بیشتر تشویق کنید.
برداشت بره موم از قابها
روش دیگر به دست آوردن بره موم، برداشت دقیق آن از قابهای طبقه ها و سایر قسمتهای کندو مانند دریچههای تهویه و ورودیهای بالایی است. در اینجا، زنبورها از بره موم برای مسدود کردن جریان هوا یا کاهش مواجهه با عناصر دیگر مانند شکارچیان و نور استفاده کردهاند.
اگر قصد برداشت بره موم داخل کندو را دارید، مهم است که فقط بره موم تازه را جمعآوری کنید. بره مومی که چندین فصل در کندو یا روی قابها بوده است، برای استفاده انسانی توصیه نمیشود. همچنین جمعآوری آن از جعبههایی که تحت درمان واروآ قرار گرفتهاند، به دلیل احتمال وجود سموم، توصیه نمیشود. علاوه بر این اگر بره موم را به این روش برداشت میکنید، هر چه زنبورها در جعبههای نوزادان یا جعبههایی که قصد دارید زمستان گذرانی کنند جمعآوری کردهاند، رها کنید. این میزان بره موم برای رفع نیاز خود زنبورهاست، بنابراین تنها از بره موم طبقه ها یا تجهیزات اضافی استفاده کنید. این بره موم عموماً تازهتر، تمیزتر و راحتتر از بره موم موجود در فضای نوزادان است.
برداشت بره موم هنگام استخراج عسل
معمولاً مقدار زیادی بره موم روی برجستگیها و نوارهای کناری قابها در طبقه ها پیدا میکنید. سادهترین زمان برای برداشت این بره موم، هنگام استخراج عسل است. توصیه می شود این کار را قبل از استخراج عسل انجام دهید، زیرا قابها تمیز و خشک هستند. میتوانید تکههای تمیز بره موم را بدون مخلوط شدن با آشغال تراش دهید. پس از استخراج، قابها چسبنده میشوند، بنابراین مقدار بیشتری عسل و موم با بره موم مخلوط میشود که ایدهآل نیست.
اگر قابها همراه با استخراج تراشیده نشوند، میتوان این کار را در زمستان انجام داد. تراش دادن در زمستان مزیت این را دارد که قابها سردتر هستند و بره موم کمتر چسبناک است و این کار برداشت آنرا را آسان میکند، زیرا بره موم ، تمیز جدا میشود. با این حال این کار را تنها در صورتی انجام دهید که قابها خشک نگهداری شدهاند و با اسید استیک درمان نشدهاند.

تراش دادن بره موم از قابها در زمستان. برجستگیها، بالا و نوارهای کناری با بره موم پوشانده شدهاند. قابها در یک جعبه خراش داده میشوند و تراشهها در سینی قرار داده شده در زیر میریزند
برداشت از مکانهای دیگر در کندو
همچنین میتوانید تکههای بره موم را از جایی که زنبورها برای مهر و موم کردن ورودیهای بالایی و سوراخهای تهویه استفاده کردهاند، تراش دهید. اگر این کار را میکنید، پس از آن سوراخها را مسدود کنید، زیرا زنبورها به وضوح میخواهند آنها بسته بمانند. بره موم رسوب کرده در شبکههای تهویه را میتوان با منجمد کردن به راحتی جدا کرد. قسمت کندو را در فریزر قرار دهید تا بره موم سفت شود. سپس به آرامی خم کنید (نه خیلی محکم، زیرا پلاستیک سخت میشود) و بره موم را به صورت دستی خارج کنید.
برداشت و تمیز کردن بره موم
بره موم در حالت گرم نرم، انعطافپذیر و چسبنده است، اما در سرما شکننده میشود. بنابراین تلههای بره موم باید در یک کیسه در فریزر قرار داده شوند تا بره موم سفت شود. سپس توریها از فریزر خارج شده و خم میشوند تا بره موم شکننده ترک خورده و بیفتد. انجام این کار در حالی که تله هنوز در کیسه است آسانتر است، زیرا میتوانید تکههای بره موم را در کیسه جمعآوری کنید.
پس از برداشت، فرآوری بره موم نسبتاً ساده است:
- بره موم را با دقت با جدا کردن هرگونه آشغال تمیز کنید. هرچه تمیزتر باشد بهتر است.
- بره موم را میتوان در آب خیسانده تا عسل، موم و قسمتهای زنبور از آن جدا شود. بیشتر آشغالها به سطح آب میآیند و میتوان آنها را حذف کرد. سپس بره موم باید شسته و کاملاً خشک شود. اگر بره موم نسبتاً تمیز است، این مرحله قابل حذف است.
- اگر بره موم حاوی مقدار زیادی آشغال است، آن را در ظرف مقاوم در برابر فر قرار دهید و با ۵ سانتیمتر آب بپوشانید. ظرف را در فر با دمای زیر ۱۰۰ درجه سانتیگراد به مدت ۲ ساعت قرار دهید و مرتب هم بزنید. پس از خنک شدن، موم و آشغالهای شناور را جدا کنید. آب را خارج کرده و ظرف را منجمد کنید. بره موم شکننده را از ظرف خارج کنید.
- بهتر است بره موم تازه تا زمان نیاز بصورت منجمد نگهداری شود.
نویسنده : Hanna Backmo در 9 ژوئیه 2023
با تشکر از مطالعه شما ، امیدوارم از خواندن این مقاله لذت برده باشید . برایتان آرزوی موفقیت داریم !
ترجمه شده توسط مرکز تخصصی زنبورداری و پرورش ملکه ارجان