آیا میتوان از طریق فروش موم زنبور عسل درآمد کسب کردد؟
چه زنبوردار با تجربه باشید و چه تازهکار در این سرگرمی، باید با موم زنبور عسل خود کاری انجام دهید، پس چرا آن را نفروشید؟ برخی زنبورداران ترجیح میدهند آن را فرآوری کرده و بهصورت محلی بفروشند، در حالی که دیگران ترجیح میدهند آن را بهصورت عمده به فرآوران تجاری موم بفروشند. در هر صورت، درآمد واقعی که میتوانید از فروش موم زنبور عسل انتظار داشته باشید چقدر است؟
میتوانید بین ۶ تا ۲۰ دلار به ازای هر پوند از فروش موم زنبور عسل درآمد کسب کنید. قیمتها بسته به درجه (غذایی، دارویی، صنعتی) یا خلوص موم، شکل آن (بلوکهای بزرگ یا گلولهای)، رنگ، منطقه محلی شما و اینکه آیا موم دارای گواهی ارگانیک است یا خیر، متفاوت خواهد بود.
فروش موم زنبور عسل، جریان درآمدی دیگری است که میتواند به جبران هزینههای کندوهای شما کمک کند. در این مقاله، جنبههای مختلف فروش موم زنبور عسل مانند انتظارات واقعی از قیمت، درجات مختلف موم و مقدار مومی که میتوانید از یک کندو برداشت کنید را بررسی میکنم.
آیا میتوانید از فروش موم زنبور عسل درآمد کسب کنید
حالا که تجربه بیشتری کسب کردهاید و شروع به برداشت عسل خود کردهاید، فروش موم زنبور عسل جریان درآمدی دیگری است. اما مانند همه جنبههای زنبورداری، فرآوری یا تصفیه موم زنبور عسل زمانبر، پرزحمت و بسته به تجهیزات مورد استفاده، پرهزینه است.
آیا فقط از فروش موم زنبور عسل سود خواهید برد؟ شاید، اما بهویژه برای زنبورداران مبتدی بعید است. اما این یک جریان درآمدی دیگر است که به شما کمک میکند هزینههای زنبورستان خود را پوشش دهید یا حتی سودآور شوید. برای سودآوری در زنبورداری به چندین جریان درآمدی نیاز است. اما زنبورداری یکی از ارزانترین یا مقرونبهصرفهترین راهها برای شروع فعالیت در کشاورزی است.
مقدار پولی که میتوانید از فروش موم زنبور عسل به دست آورید، واقعاً به اهداف کلی شما بهعنوان زنبوردار بستگی دارد. برخی زنبورداران ترجیح میدهند موم خود را تصفیه کنند و میتوانند هزینه تجهیزات تصفیه موم را بپردازند. سپس موم را در بلوکهای با اندازههای مختلف به مشتریان خردهفروشی یا بهصورت عمده به شرکتهای مختلف میفروشند.
در حالی که برخی دیگر از زنبورداران ترجیح میدهند محصولات مختلفی از موم زنبور عسل مانند شمع، روکشهای غذایی، بالم لب و غیره تولید کنند و این محصولات را مستقیماً به مشتریان خردهفروشی بفروشند. این زنبورداران اغلب از دیگر زنبورداران موم میخرند، زیرا معمولاً نمیتوانند به اندازه کافی برای محصولات خود تولید کنند.
در نهایت، تصمیمگیری درباره نحوه فروش موم زنبور عسل به اهداف کلی و منابع مالی شما بستگی دارد. همچنین، به خاطر داشته باشید که با گسترش زنبورستان، اهداف زنبورداری شما تغییر خواهد کرد و موم بیشتری برای مدیریت خواهید داشت. حالا به تفکیک قیمتها میپردازیم!

در اینجا محدوده قیمت فروش موم زنبور عسل بر اساس کشور آورده شده است:
- ایالات متحده – ۶ تا ۲۰ دلار به ازای هر پوند. قیمت به شدت به درجه موم، رنگ و شکل آن (بلوکهای بزرگ یا گلولهای) بستگی دارد. این قیمتها به دلار آمریکا هستند.
- کانادا – ۱۱ تا ۲۲ دلار به ازای هر پوند. مشابه ایالات متحده، قیمتی که میتوانید دریافت کنید به درجه موم، رنگ و شکل آن (بلوکهای بزرگ یا گلولهای) بستگی دارد. این قیمتها به دلار کانادا هستند.
- بریتانیا – ۱۳ تا ۲۶ پوند به ازای هر کیلوگرم. باز هم قیمتی که میتوانید دریافت کنید به درجه یا کیفیت موم، رنگ و شکل آن (بلوکهای بزرگ یا گلولهای) بستگی دارد. این قیمتها به پوند استرلینگ هستند.
- استرالیا – ۳۰ تا ۵۰ دلار به ازای هر کیلوگرم. قیمت به شدت به درجه موم، رنگ و شکل آن (بلوکهای بزرگ یا گلولهای) بستگی دارد. این قیمتها به دلار استرالیا هستند.
محدودههای قیمتی که در بالا ذکر کردم بر اساس میانگین قیمتهای دریافتی در مناطق مختلف هر کشور است. اینها محدودههای قیمتی بسیار واقعی هستند، اما لطفاً توجه داشته باشید که اینها فقط برآورد هستند و توصیه میکنم قیمتهای درخواستی در منطقه محلی خود را دوباره بررسی کنید.
همچنین قیمتهای بالا برای فروش موم خام است. اما فروش موم در محصولات خردهفروشی مختلف چطور؟ برخی اشکال بسیار رایج از موم زنبور عسل که فروخته میشوند، مانند شمعهای موم زنبور عسل وجود دارند، اما موم زنبور عسل در محصولات بسیار متنوعی استفاده میشود.
در اینجا فهرست نسبتاً طولانی از محصولاتی که از موم زنبور عسل ساخته میشوند آورده شده است، اما این فهرست به هیچ وجه کامل نیست:
- شمعهای موم زنبور عسل ؛ یکی از واضحترین و محبوبترین محصولات. بسیاری از شمعسازان ترجیح میدهند از موم زنبور عسل به شکل گلولهای استفاده کنند، زیرا سریعتر از بلوکهای بزرگ موم ذوب میشود. همچنین در آروماتراپی استفاده میشود، زیرا موم زنبور عسل بسیار آهسته میسوزد، تقریباً بدون دود است و عطر خوش عسل را منتشر میکند.
- روکشهای غذایی ؛ اینها بسیار محبوب شدهاند و محصولی عالی برای فروش هستند.
- محصولات آرایشی ؛ موم زنبور عسل در بسیاری از محصولات آرایشی مانند صابون، بالم لب، برق لب، کرمهای دست، مرطوبکنندهها، لوسیونها، پماد مو، سایه چشم، رژگونه و خط چشم استفاده میشود. شرکتهای آرایشی فقط از موم با درجه آرایشی استفاده میکنند و ترجیح میدهند موم به شکل گلولهای باشد تا بلوکهای بزرگ.
- صنایع غذایی ؛ موم زنبور عسل در محصولات مختلفی در صنعت غذا استفاده میشود. بیشتر برای پوشش پنیرها، در برخی آدامسهای طبیعی و گاهی بهعنوان عامل براقکننده استفاده میشود.
- روانکنندهها ؛ برای تختههای موجسواری، ریلهای پرده یا تعمیر زیپهای گیرکرده استفاده میشود. میتوان از آن برای اسکی استفاده کرد، اما نظرات متفاوتی درباره اثربخشی آن برای اسکی وجود دارد.
- پولیشها ؛ در پولیش مبلمان و کفش استفاده میشود. موم زنبور عسل همچنین در نجاری، چرمکاری و فلزکاری استفاده میشود.
- ضدآب کردن ؛ موم زنبور عسل سالهاست که برای ضدآب کردن تختههای برش، درزگیری دربهای چوبپنبه، ضدآب کردن چرم، کمربندها، دستکشها، کفشها یا چکمهها، چادرها و کولهپشتیها استفاده میشود. موم زنبور عسل محصولی بسیار متنوع برای ضدآب کردن است.
- حیوانات خانگی ؛ حتی نوعی موم زنبور عسل برای پنجههای حیوانات خانگی وجود دارد، به نام موم پنجه. این برای محافظت از پنجههای حساس حیوانات خانگی در برابر بتن خشن، یخ، برف، شن، نمک و آسفالت داغ استفاده میشود. من هرگز از این استفاده نکردهام، اما بسیار محبوب است و تعداد زیادی خردهفروش آن را میفروشند.
از آنجا که موم زنبور عسل در محصولات بسیار متنوعی استفاده میشود، فرصتهای تجاری گستردهای برای زنبوردار فراهم میکند. البته همه این محصولات به درجات مختلفی از موم زنبور عسل نیاز دارند.
از شما دعوت میکنیم مقاله ” آیا استفاده از برگ موم در کندوی زنبورعسل ضروری است؟ ” را ملاحظه کنید 🌷

درجات مختلف موم زنبور عسل
اغلب هنگام بحث درباره درجات مختلف موم زنبور عسل سردرگمی وجود دارد و هر کشور موم خود را بهصورت متفاوتی درجهبندی میکند. قوانین و مقررات متفاوتی برای استفاده از موم زنبور عسل در محصولات آرایشی، صنعت غذا و برای دریافت گواهی ارگانیک وجود دارد.
هنگام بحث درباره درجات مختلف موم، درجات اغلب با سه رنگ اصلی زرد، سفید یا عاجی و رنگ تیره یا قهوهای مخلوط میشوند. رنگ موم لزوماً نشاندهنده درجه آن نیست، اما راهنمایی ارائه میدهد.
سه درجه رایج موم زنبور عسل
1. درجه عمومی یا صنعتی – این موم ۱۰۰٪ خام است که از کندو گرفته شده است. میتوان آن را بهصورت فیلترنشده و بدون تصفیه فروخت یا میتوان آن را با فیلتر کردن تصفیه کرد. اگر موم فیلتر یا تصفیه نشده باشد، به رنگ تیره یا قهوهای خواهد بود. کمترین قیمت را برای فروش این موم دریافت خواهید کرد.
اگر موم با فیلتر اولیه تصفیه شده باشد، به رنگ زرد خواهد بود. این شکل قیمت بالاتری دارد و اغلب برای شمعها و بهصورت بلوک فروخته میشود. این موم بسته به منطقهای که از آن برداشت شده، عطرهای متفاوتی خواهد داشت.
موم درجه صنعتی همچنین برای درزگیرهای چوب و پولیش مبلمان استفاده میشود. موم میتواند بیشتر فیلتر شود، در برخی موارد با استفاده از فیلتر زغالی یا کربنی ۱ میکرونی سه بار فیلتر شود و این موم به رنگ سفید یا عاجی تولید میشود.
2. درجه ممتاز، آرایشی یا دارویی – این نوع موم اغلب به شدت بسته به کشور یا منطقه تنظیم میشود.
این درجه موم به شدت فیلتر شده، در برخی موارد سفید شده، و بهصورت بلوک یا گلولهای فروخته میشود. شکل گلولهای توسط اکثر شرکتها به دلیل سهولت استفاده در تولید ترجیح داده میشود. شکل گلولهای موم همچنین بهعنوان موم تصفیهشده شناخته میشود.
معمولاً برای موارد زیر آزمایش میشود: محدوده ذوب (نقطه ذوب)، نقطه ابری شدن، نقطه اشتعال، نقطه جوش، مقدار ید، مقدار اسید، استرها و مقدار استر، مقدار صابونی شدن، هیدروکربنها، اسیدهای چرب، چگالی، حلالیت و گاهی مقدار پراکسید.
شرکتهایی که موم با کیفیت ممتاز میفروشند، روش استخراج، ظاهر، بو و منبع موم را همراه با آزمایشهای آزمایشگاهی ذکر شده مستند میکنند. در اکثر موارد، شرکت گواهی تجزیه و تحلیل موم را برای اثبات خلوص موم ارائه میدهد.بسته به منطقه شما و نحوه فیلتر شدن موم، این درجه موم همچنین بهعنوان درجه غذایی در نظر گرفته میشود.
3. درجه غذایی یا سفید مطلق – موم زنبور عسلی است که با الکل برای آمادهسازی غذا تصفیه شده است. اغلب برای پوشش پنیرها، در کپسولهای ژلاتینی نرم، گاهی بهعنوان عامل براقکننده و حتی در برخی آدامسهای طبیعی استفاده میشود.
توجه داشته باشید که همه مومهای درجه غذایی با الکل تصفیه نشدهاند، مانند موم فروختهشده از کانادا که در بالا ذکر شد. همچنین همه مومهای درجه غذایی سفید نیستند، میتوانند زرد روشن نیز باشند. این چیزی است که فروش موم در بازارهای خردهفروشی و تجاری را بسیار گیجکننده میکند.
من در این فهرست به موم ارگانیک اشاره نکردم، زیرا ادعای موم ارگانیک گواهیشده بسته به کشور یا منطقه کمی پیچیدهتر است. متأسفانه بسیاری از خردهفروشان موم که ادعا میکنند موم آنها ارگانیک است، ادعاهای نادرستی دارند. این موم اغلب از کشورهای دیگر با مقررات کمتر و ناخالصیهای بیشتر وارد میشود.
؛ توصیه میکنم هنگام ادعای ارگانیک بودن موم، احتیاط کنید و همیشه منبع را تأیید کنید.

چه مقدار موم از یک کندو به دست میآید
این همیشه موضوع بحث بزرگی است، بهویژه برای زنبورداران جدید یا مبتدی. روشی که برای برداشت عسل خود استفاده میکنید، تأثیر زیادی بر مقدار مومی که میتوانید جمعآوری کنید خواهد داشت. اگر از روش خرد کردن و صاف کردن استفاده کنید، موم بیشتری نسبت به استفاده از دستگاه استخراج قاب جمعآوری خواهید کرد. با استفاده از دستگاه استخراج قاب، فقط میتوانید کلاهکهای مومی را جمعآوری کنید.
میتوانید بین ۰٫۵ تا ۰٫۷ کیلوگرم موم زنبور عسل با استفاده از روش خرد کردن و صاف کردن از کندویی که بین ۲۷ تا ۳۶ کیلوگرم عسل تولید میکند، جمعآوری کنید. اگر از دستگاه استخراج قاب استاندارد استفاده کنید، میتوانید بین ۰٫۲ تا ۰٫۵ کیلوگرم موم از کندویی که ۲۷ تا ۳۶ کیلوگرم عسل تولید میکند، جمعآوری کنید.
اکثر زنبورداران مقدار موم جمعآوریشده را بر اساس کندو ردیابی نمیکنند، بلکه بر اساس پوند عسل تولیدشده محاسبه میکنند. یک راهنمای واقعی این است که میتوانید حدود ۱٪ تا ۱٫۵٪ از کل مقدار عسل برداشتشده را بهعنوان موم جمعآوری کنید. این معادل حدود ۰٫۵ تا ۰٫۷ کیلوگرم موم به ازای هر ۴۵٫۴ کیلوگرم عسل برداشتشده است.
به همین دلیل است که اکثر زنبورداران موم را محصول جانبی زنبورداری میدانند و روی تولید عسل تمرکز میکنند. زنبورداران معمولاً از فرآوران تجاری موم برای کمک به فرآوری موم خود یا فروش آن به آنها استفاده میکنند. حداقل تا زمانی که کندوهای کافی داشته باشند تا خرید تجهیزات تصفیه موم ارزشمند باشد.
برای تولید مقدار قابلتوجهی موم به تعداد زیادی کندو نیاز است. اکثر زنبورداران از روش خرد کردن و صاف کردن استفاده نمیکنند، زیرا عسل بسیار کمتری تولید میکنند. در این روش تمام شانههای کندوهای عسل تخریب میشود و زنبورها باید سال بعد آن را بازسازی کنند. کندوهای عسل با شانه برای زنبوردار بسیار ارزشمند هستند.
برخی از زنبورداران تجاری بزرگتر تعدادی کندو را فقط برای تولید موم کنار میگذارند، اما این معمول نیست. برای جمعآوری موم باید از قابهای بدون پایه استفاده کنید.
همچنین، اکثر زنبوردارانی که کندوها را برای تولید موم آماده میکنند، کندوها را برای برداشت شانه عسل تنظیم میکنند. این منطقی است، زیرا باید از همان قابهای بدون پایه برای جمعآوری شانه عسل استفاده کنید. اگر فروش شانه عسل جریان درآمدی است که مایل به بررسی آن هستید، مقالهای که درباره میزان درآمد از فروش شانه عسل خام نوشتهام را بررسی کنید.
باید در نظر بگیرید که آیا درآمد حاصل از تولید موم، زیان درآمد از تولید عسل را جبران میکند. در اکثر موارد، تا زمانی که تعداد زیادی کندو نداشته باشید و بتوانید موم با بالاترین درجه را بفروشید، که میتواند درآمد قابلتوجهی به همراه داشته باشد، این کار نمیکند.
یا با گسترش زنبورستان خود، ممکن است تصمیم بگیرید وارد کسبوکار تصفیه موم شوید. در هر منطقه چند شرکت وجود دارند که با تصفیه موم برای زنبورداران محلی و فروش آن به شرکتهای بزرگتر مدل درآمدی خوبی دارند. به خاطر داشته باشید که تبدیل شدن به کسبوکار تصفیه موم نیازمند سرمایهگذاری در تجهیزات چند هزار دلاری برای تمیز کردن و تصفیه کارآمد موم زنبور عسل است.

از همراهی شما سپاسگزاریم و امیدواریم مطالعه این مقاله برایتان سودمند بوده باشد. اگر در خصوص این مقاله تجربه یا نظر خاصی دارید لطفا جهت بهره برداری دیگران آنرا در قسمت دیدگاه ها به اشتراک بگذارید.
ترجمه مقاله توسط مرکز تخصصی زنبورداری و پرورش ملکه ارجان صورت گرفته است.


دسترسی سریع به آخرین مقالات مرتبط :