استفاده از عسل به عنوان یک مکمل غذایی
با افزایش آگاهی مصرفکنندگان درباره سلامت و تندرستی که به یک دغدغه اصلی تبدیل شده است، مکمل های غذایی بیش از پیش شناخته شده و مورد توجه قرار گرفتهاند. این روند همسو با ترجیح مواد اولیه طبیعی است.
عسل در مرکز صنعت مکمل های غذایی
این ترکیب از ترجیحات مصرفی، عسل را به عنوان یک شیرینکننده طبیعی در فرمولاسیونهای متنوع محصولات، به قلب صنعت مکمل های غذایی تبدیل کرده است.
پتانسیل عسل در فهرست مواد اولیه مکمل ها
در ادامه نگاهی به پتانسیل عسل به عنوان بخشی از فهرست رو به رشد مواد اولیه مکمل های غذایی میاندازیم.
مکمل های غذایی چیست؟
مکمل های غذایی محصولاتی هستند که برای تکمیل یک رژیم غذایی متعادل و بهبود دسترسی افراد به مواد مغذی (مانند ویتامینها، مواد معدنی، آنزیمها، اسیدهای آمینه و…) طراحی شدهاند.
رشد صنعت مکمل های غذایی
همانطور که پیشتر اشاره شد، صنعت مکمل های غذایی در سالهای اخیر رشد چشمگیری داشته است. این رشد ناشی از افزایش علاقه و نگرانی مصرفکنندگان به تندرستی و محصولاتی است که آن را ارتقا میدهند. بر اساس پیشبینیهای مؤسسه Fortune Business Insights، این بازار از ۷۱.۸۱ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۱ به ۱۲۸.۶۴ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۸ با نرخ رشد سالانه مرکب (CAGR) معادل ۸.۶۸٪ خواهد رسید.
ویژگیها و مزایای عسل به عنوان ماده اولیه در مکمل های غذایی
عسل یک ماده شیرین و چسبناک است که توسط زنبورها از شهد گلها تولید میشود و انسانها آن را از طریق زنبورداران و کندوها جمعآوری میکنند.
ویژگیهای عسل
عسل باکیفیت و ارگانیک دارای ویژگیهای زیر است:
- شیرینی مشابه ساکارز با کالری کمتر.
- دارای فعالیت آنتیاکسیدانی.
- منبع طبیعی ترکیبات فنولی.
- منبع مواد زیستفعال از جمله ویتامینها، مواد معدنی و ترکیبات آلی متنوع.
- خاصیت ضدعفونیکننده، ضدباکتری و ضدقارچ.
- عامل پریبیوتیک و پروبیوتیک.
- تنوع بالا: انواع عسل مانند عسل مانوکا، عسل جنگلی، عسل هدر، عسل شاهبلوط، عسل اسطوخودوس، عسل لیندن و عسل رزماری در رنگها، شدت طعم و عطر متفاوت هستند.
- منبع طبیعی اینولین.
- منبع فروکتوالیگوساکاریدها (FOS).
مزایای عسل در مکمل های غذایی
- افزایش ماندگاری محصول، حفظ رطوبت و ایجاد محصولی تازه.
- کاهش عوامل خطر بیماریهای قلبی.
- کاهش سطح کلسترول خون.
- کاهش فشار خون.
- کاهش تریگلیسیرید.
- عامل سرکوبکننده طبیعی و ایمن سرفه.
- تأمین انرژی پایدار برای بدن.
- غنیسازی عطر محصولات نهایی.
رایجترین انواع عسل در فرمولاسیون مکمل ها
عسل آکاسیا
با طعم ملایم و عطر خنثی، عسل آکاسیا یکی از محبوبترین انواع عسل و مورد علاقه صنایع دارویی و مکمل های غذایی است.
- عسلی کاملاً مایع که تمایلی به کریستالشدن ندارد.
- رنگ بسیار روشن که رنگ فرمولاسیون نهایی را تغییر نمیدهد.
عسل اکالیپتوس
عسل اکالیپتوس توسط زنبورهایی تولید میشود که گلهای درخت اکالیپتوس را گردهافشانی میکنند، به همین دلیل به عنوان یک نوع عسل تکگل (مونوفلورال) شناخته میشود.اگرچه طعم، ظاهر و عطر عسل اکالیپتوس بسته به برخی عوامل تولیدی (از جمله شرایط آبوهوایی خاص در طول تولید) متفاوت است، اما این نوع عسل رایحهای غیرمعمول، منحصر به فرد، شدید و بسیار پایدار با نت چوب مرطوب دارد.
عسل اکالیپتوس بهطور ویژه برای مقابله با سرماخوردگی، آنفولانزا و بیماریهای تنفسی ارزشمند است، زیرا تأثیر مستقیمی در بهبود تخلیه خلط، کاهش مخاط اضافی، تسکین احتقان بینی و عملکرد به عنوان یک سرکوبکننده طبیعی سرفه دارد.
عسل آویشن
عسل آویشن در سالهای اخیر به دلیل خواص دارویی فوقالعادهاش، از جمله توانایی کمک به مبارزه با عفونتها بهواسطه اثرات ضدالتهابی، فعالکننده سیستم ایمنی و پریبیوتیک، یکی از پرتقاضاترین عسلها بوده است.این نوع عسل در دو گروه رنگی عرضه میشود: نوع تولیدشده در فصل بهار دارای رنگی کهربایی روشن است، در حالی که نوع تولیدشده در اواخر بهار یا تابستان معمولاً کهربایی با تهرنگ متمایل به قرمز است.
همچنین این عسل دارای عطری بسیار خاص، شدید و پایدار با ترکیبات فنولی متمایز است. علاوه بر این، طعمی شیرین با زیرلایههای اسیدی واضح و کمی شور دارد و به ندرت کریستالیزه میشود.
عسل مانوکا
عسل مانوکا به دلیل خواص دارویی برجسته و همچنین کنترلها و استانداردهای سختگیرانه حاکم بر تولید آن در نیوزیلند، زادگاه اصلی این عسل، به عنوان یک عسل ممتاز شناخته میشود.
کارشناسان، عسل مانوکا را بهترین آنتیبیوتیک طبیعی میدانند که دارای خواص قدرتمند تحریککننده سیستم ایمنی است و توانایی کاهش باکتریها را دارد. همچنین ثابت شده است که این عسل التهاب گلو و عفونتهای تنفسی را تسکین میدهد. تمام این مزایا باعث افزایش استفاده از عسل مانوکا در صنعت مکملهای غذایی شده است.عسل اکالیپتوس
در صورت تمایل مقاله ” کاربرد موضعی عسل در درمان زخم های سوختگی ” را مطالعه کنید!
عسل چند گل
یکی از تفاوتهای اصلی بین عسل تکگل (مونوفلورال) و عسل چندگل این است که در عسل چندگل، محتوای گرده یک گل خاص به صورت غالب وجود ندارد. این موضوع به معنای آن است که ویژگیهای خاص مرتبط با گلهای مشخص را نمیتوان به طور قطعی به عسل چندگل نسبت داد.با این حال، عسل چندگل میتواند مزایای سلامت متعدد و قابل توجهی داشته باشد و از نظر رنگ و طعم نیز ویژگیهای متفاوتی را ارائه کند که این تفاوتها به منطقه برداشت عسل بستگی دارند
انواع مکمل های غذایی حاوی عسل
عسل از ۸۲٪ کربوهیدرات تشکیل شده است که تقریباً تمام آن قندهای ساده مانند فروکتوز، ساکارز، گلوکز و مالتوز است. این ماده همچنین حاوی ۱۸ اسید آمینه به مقدار اندک است، در حالی که پروتئین تنها حدود ۰.۳٪ از محتوای عسل را تشکیل میدهد. عسل مقادیر ناچیزی از ویتامینهای گروه B، ویتامین C و برخی مواد معدنی مانند منیزیم، سلنیوم، فسفر و روی را نیز در خود جای داده است. این گستره وسیع از مزایای تغذیهای، جایگاهی کلیدی برای عسل در صنعت مکملهای غذایی تضمین میکند، بهطوری که برترین ادعاهای سلامت در این صنعت شامل محصولاتی میشود که:
- مکمل های حاوی ویتامین و مواد مغذی.
- محصولات ضدسرفه، سرماخوردگی و ضداحتقان.
- کمککننده به خواب.
- درمانهای گوارشی و سمزدایی.
در سطح اروپا تاکنون در سال ۲۰۲۲ بیش از ۵۰ محصول جدید در دسته مکمل های غذایی حاوی عسل ثبت شده است، از جمله:
- مکمل خواب ارگانیک: حاوی عسل آکاسیا، ملیسا اوفیسینالیس، گل ساعتی و عصاره سنبلالطیب.
- کپسولهای ژل رویال خالص: ترکیب عسل آکاسیا، ژل رویال، روغن جوانه گندم و ویتامین E.
- مکمل غذایی با عسل مانوکا: برای سمزدایی و گوارش، همراه با گیاه ختمی.
- قرصهای گلو با بره موم مانوکا: حاوی پودر عسل مانوکا، عصاره پروپولیس و هیدروژل محافظ گلو.
- شربت ضدسرفه: ترکیبی از عسل مانوکا، عسل آویشن، اکالیپتوس، ویتامین C، زینک و پروبیوتیکها.
- اسپری دهان بره موم ارگانیک: حاوی عصاره بره موم و عسل اکالیپتوس ارگانیک.
- استیکهای مایع ضدسرفه خشک: حاوی عسل وحشی، فروکتوز، عصاره خشک بارهنگ و عصاره گل ختمی.
با تشکر از مطالعه شما ، آرزوی موفقیت در زنبورداری را برایتان داریم !
ترجمه شده توسط مرکز تخصصی زنبورداری و پرورش ملکه ارجان