بره موم زنبورعسل چیست؟
بره موم که گاهی “چسب زنبور” نامیده میشود، مادهای حیاتی برای کندوهای زنبور عسل است. این ماده ترکیبی پیچیده از صمغ گیاهان، موم زنبور و آنزیمهای طبیعی زنبورها است و نقش مهمی در حفظ یکپارچگی کندو دارد. همچنین به نظر میرسد با جلوگیری از رشد قارچ و میکروبها، کندو را از آفات محافظت میکند.
اما بره موم فراتر از یک ماده لانه سازی زنبور عسل است. مطالعات نشان میدهند که ممکن است فواید سلامتی قابل توجهی هم به صورت مکمل خوراکی و هم درمان موضعی داشته باشد. به همین دلیل، امروزه بره موم در اشکال مختلف در بسیاری از فروشگاههای مواد غذایی سالم یافت میشود.
فواید سلامتی بره موم
ریز مغذیها، ویتامینها و مواد معدنی موجود در بره موم فواید سلامتی فوقالعادهای دارند. این ماده منبع عالی از پلیفنولهایی به نام فلاونوئیدها است که به عنوان آنتیاکسیدان عمل میکنند. فلاونوئیدها و پلیفنولها ممکن است خطر ابتلا به برخی بیماریها مانند بیماریهای قلبی را کاهش دهند.
علاوه بر این، بره موم ممکن است فواید دیگری نیز داشته باشد:
۱. کاهش خطر سرطان
یکی از مهمترین اثرات آنتیاکسیدانها، کاهش خطر سرطان است. آنها به کاهش رادیکالهای آزاد کمک میکنند که میتوانند به سلولها آسیب زده و آنها را خطرناک کنند. ترکیب قوی آنتیاکسیدانی بره موم بهویژه در کاهش خطر سرطان مؤثر است. اگرچه مطالعات بیشتری مورد نیاز است، تحقیقات فعلی نشان میدهد که بره موم ممکن است به کاهش تکثیر سرطان و تعدیل پاسخ سیستم ایمنی به سلولهای سرطانی کمک کند.
۲. کاهش زخمها
یکی از اثرات مورد مطالعه بره موم، فعالیت ضدمیکروبی آن است. به همین دلیل، بره موم اغلب به عنوان یک محلول موضعی برای کمک به پاکسازی زخمها فروخته میشود. اما میتواند به عنوان یک مکمل نیز برای مشکلات داخلی مفید باشد.
به عنوان مثال، گاستریت و زخم معده اغلب ناشی از رشد بیش از حد باکتری اچ. پیلوری هستند. مطالعات نشان میدهند که مصرف بره موم، با یا بدون عسل، میتواند به طور قابل توجهی علائم گاستریت و زخم معده را کاهش دهد. بره موم حتی ممکن است به بهبودی نیز کمک کند.
۳. کاهش التهاب
بره موم ممکن است با کاهش التهاب، علائم چندین بیماری مزمن را تسکین دهد. التهاب مزمن میتواند همراه با بسیاری از مشکلات سلامتی مانند بیماری قلبی، دیابت، بیماری التهابی روده و آرتریت رخ دهد. برخی مطالعات نشان میدهند که بره موم دارای خواص ضدالتهابی است که ممکن است به کاهش خطر اثرات منفی سلامتی کمک کند.
۴. کنترل سطح قند خون
دیابت یک بیماری جدی است که بر توانایی بدن در حفظ سطح قند خون تأثیر میگذارد. برخی مطالعات نشان میدهند که بره موم ممکن است در این زمینه مفید باشد. آزمایشها نشان میدهند که مکملهای بره موم ممکن است سطح گلوکز ناشتا را به میزان قابل توجهی کاهش دهند که این یک شاخص مهم برای دیابت کنترلنشده است. اگرچه تحقیقات بیشتری در این زمینه لازم است، نتایج اولیه امیدوارکننده هستند.
۵. کاهش خطر کمخونی
بره موم سرشار از ویتامینهای گروه B است که از ریزمغذیهای ضروری محسوب میشوند. ویتامینهای گروه B برای عملکرد صحیح بدن حیاتی هستند. به عنوان مثال، کمبود ویتامین B6 میتواند منجر به کمخونی شود و علائمی مانند گیجی و افسردگی ایجاد کند. افزودن بره موم به رژیم غذایی میتواند به کاهش خطر کمبود ویتامینهای گروه B و کمخونی مرتبط با آن کمک کند.
مقادیر و دوز مصرفی
به نظر نمیرسد این محصول زنبور عسل خطرات سلامتی قابل توجهی داشته باشد. سازمان غذا و داروی (FDA) آمریکا حداقل یا حداکثر مصرف روزانه مشخصی برای بره موم تعیین نکرده است. مکملهای بره موم توسط FDA تنظیم نمیشوند، بنابراین دوز مصرفی ممکن است از برندی به برند دیگر متفاوت باشد. با این حال در هر دوز، مقدار سالمی از پلیفنولها دریافت میکنید.
برای گنجاندن بره موم در رژیم غذایی، نیازی به مصرف مکملها نیست. با افزودن عسل خام یا موم عسل به رژیم روزانه، مقادیر کمی بره موم دریافت خواهید کرد، زیرا بره موم به عنوان مادهای برای مهر و موم کردن موم عسل در برابر عوامل خارجی عمل میکند.
بررسی پزشکی توسط Christine Mikstas ، متخصص تغذیه (RD, LD) در ۳۰ دسامبر ۲۰۲۴
ترجمه شده توسط مرکز تخصصی زنبورداری و پرورش ملکه ارجان
با تشکر از مطالعه شما ، امیدواریم از خواندن این مقاله لذت برده باشید . برایتان آرزوی موفقیت داریم ! 🌷