راهنمای غذای مصنوعی زنبور؛ راهحل یا چالش زنبورداری؟
این هفته هم روز زمین را جشن گرفتیم و هم اعلام شد که دانشمندان موفق به تولید غذای مصنوعی برای زنبورهای عسل شدهاند تا نیازی به گیاهان نداشته باشند. با توجه به این دو رویداد و این واقعیت که زنبورداران آمریکای شمالی تعداد نگرانکنندهای از مرگ زنبورها در زمستان را گزارش کردهاند، فکر میکنم مناسب است از خودمان بپرسیم که ما روی زمین با سیارهمان و گونهای که به عملکرد آن و حتی بقای بشر وابسته است، چه میکنیم.
غذای مصنوعی زنبور
دانشمندان غذای مصنوعی فوقالعاده ای برای زنبورها تهیه کرده اند که گفته میشود حاوی تمام نیازهای آنها برای بقاست، بهطوریکه برای ادامه حیات کلونی نیازی به گرده ندارند. در شرایط عادی، بدون گرده، زنبورهای عسل نمیتوانند غذای لارو (زنبورهای نوزاد) تولید کنند. این پژوهش نتیجه همکاری دهساله بین دانشگاه ایالتی واشنگتن (WSU) و شرکت APIX Biosciences NV در بلژیک است.
این غذای مصنوعی زنبور بهعنوان راهحلی احتمالی برای جلوگیری از مرگومیر گسترده زنبورها که اخیراً در آمریکا ثبت شده و همچنین اختلال فروپاشی کلونی که تا حدی به رژیم غذایی نامناسب در کلنی های گردهافشان محصولات کشاورزی مرتبط است، معرفی شده است. این کلنی ها به تنوع گرده موردنیاز برای حفظ سلامت و طول عمر زنبورها دسترسی ندارند.
جنبههای مثبت این توسعه
از یک سو، این پیشرفت مثبتی است. دانشمندان آگاهند که تهدید واقعی برای زنبورهای ما به رژیم غذایی ضعیف مرتبط است، به دلیل کاهش تنوع گردهها ناشی از شهرنشینی، آفتکشها، علفکشها و قارچکشها، کشاورزی تککشتی در مقیاس بزرگ، جابهجایی زنبورها برای گردهافشانی، و تغییرات اقلیمی. البته، تهدید برای زنبورها بهطور نزدیک با تهدید برای تأمین غذای ما که به گردهافشانی حشرات وابسته است، مرتبط است.
تصور کنید که مرگومیر گسترده زنبورها در زمستان امسال چه تأثیری بر دسترسی و قیمت بادام، بلوبری، گیلاس و سایر محصولات کشاورزی در اواخر سال خواهد داشت. بسیاری از زنبورداران تجاری در آمریکا گزارش دادهاند که بیش از ۷۰ درصد کلنی هایشان تلف شدهاند، و کارشناسان در تلاشند تا بفهمند چه بر سر این زنبورهای بیچاره آمده است.
گرده افشانی محصولات با گرده کم کیفیت
مقالهای که خواندم نقلقولی از یک متخصص داشت که میگفت اگر بتوانیم به زنبورها این غذای دستساز فوقالعاده را بدهیم، زنده ماندن آنها در گردهافشانی محصولاتی مانند بلوبری و سایر محصولات با گرده کمکیفیت آسانتر خواهد بود. تغذیه فقط با گرده بلوبری، بادام، یا گیلاس منجر به سوءتغذیه میشود. زنبورهایی که برای گردهافشانی این محصولات جابهجا میشوند، اغلب بیمار، ضعیف و در نتیجه رژیم غذایی ضعیف تلف میشوند. زیرا زنبورها برای دریافت تمام مواد مغذی موردنیاز به تنوع گرده نیاز دارند.
از شما دعوت میکنیم مقاله ” آیا دادن کیک گرده برای کندوهای زنبور عسل ضروری است؟ ” را ملاحظه کنید 🌷

این راهحل همهجانبهای برای مشکلات گردهافشانها نیست
من بهعنوان یک زنبوردار، کمی ترسیدهام و بسیار نگران جمعیت زنبورهایمان هستم. نهتنها زنبورهای عسل، بلکه زنبورهای بامبل و زنبورهای انفرادی. درحالیکه این غذای مصنوعی جدید ممکن است زنبورهای عسل را زنده نگه دارد، برای گونههای وحشی مانند زنبورهای بامبل و انفرادی هیچ کمکی نمیکند. زیرا آنها در کلنی های مدیریتشده توسط زنبورداران زندگی نمیکنند و بیشتر در معرض کمبود گیاهان یا گیاهان کمکیفیت هستند، زیرا معمولاً شهد یا گرده را در لانههایشان ذخیره نمیکنند و برای بقا باید روزانه گیاهان جمعآوری کنند.
زنبورها معمولاً بهعنوان دام در نظر گرفته میشوند؛ حیواناتی که فقط به دلیل کمک به گردهافشانی غذای ما یا بهعنوان غذا باید با روشهای مصنوعی زنده نگه داشته شوند. زنبورها هرگز قرار نبود برای گردهافشانی جابهجا شوند تا ما بتوانیم بلوبریهای خارج از فصل در سوپرمارکت داشته باشیم؛ اما برای بسیاری در این صنعت، این چیزی است که زنبورها به آن تبدیل شدهاند.
آیا پژوهش زنبور برای ما است یا برای زنبورها؟
فکر میکنم باید تأکید شود که بسیاری از پژوهشهای زنبور نه به دلیل نگرانی برای زنبورهای بیچاره و دچار سوءتغذیه ما، بلکه برای تأمین غذای انسانها انجام میشود. اگر این کار برای سلامت و بقای آینده زنبورها بود، راهحل احتمالاً سرمایهگذاری بیشتر در کشاورزی ارگانیک در مقیاس کوچک، کاشت درختان، یافتن تکنیکهای مدیریت محصولات برای جایگزینی علفکشها، آفتکشها و قارچکشهای مضر برای جمعیت زنبورها، و حمایت از تولید و مصرف محصولات فصلی بود.
آیا زنبورداران این غذای مصنوعی جدید را خواهند خرید؟
شکی ندارم که بسیاری از همکاران زنبوردار ما از این محصول، به شرط مقرونبهصرفه بودن، استقبال خواهند کرد. وقتی این محصول به بازار عرضه شود، احتمالاً فروش خوبی خواهد داشت و برای کسی، جایی، پول زیادی به همراه خواهد آورد.
اگر بتوانید مقداری از این غذای فوقالعاده را روی کندو بگذارید و نگران مکان زنبورستان، دسترسی به گیاهان مناسب، و غیره نباشید و مطمئن باشید که زنبورها همه چیز موردنیازشان را دریافت میکنند، چه کسی این را نمیخواهد؟ این کار زنبورداری را در مکانهایی که منابع غذایی کمیاب است، در مناطق شهری بزرگ که تعداد کندوها نسبت به گیاهان موجود بسیار زیاد است، و برای زنبورهایی که برای گردهافشانی جابهجا میشوند، بسیار آسانتر میکند.
تأمل برای فکر بیشتر
این غذای مصنوعی ممکن است برای زنبورداران عالی باشد و گردهافشانی محصولات را تضمین کند، اما فکر میکنم باید از خودمان بپرسیم: آیا این واقعاً بهترین کاری است که میتوانیم برای زنبورهایمان انجام دهیم؟
این موضوع عمیقاً مرا نگران میکند که فکر میکنیم راهحل مرگومیر گسترده زنبورها در سالهای اخیر و بقای آینده این گونه مهم، یک چسب زخم مصنوعی و دستساز بشر است، بهجای اینکه به مشکل واقعی نگاه کنیم و آن را حل کنیم.
ما باید از سیارهمان و حشراتمان مراقبت کنیم. باید به آنچه میخوریم و نحوه تولید آن فکر کنیم، باید غذای ارگانیک فصلی پرورش دهیم و مصرف کنیم، و استفاده از علفکشها، آفتکشها و قارچکشهای مضر برای غذاهای موردعلاقه زنبورها را متوقف کنیم. باید به کمتر راضی باشیم، نه بیشتر. مگر اینکه موضوع زنبورها باشد! تنها در این صورت میتوانیم اوضاع را برای خودمان و زنبورها تغییر دهیم!
شما چه فکر میکنید؟ آیا ورود این غذای فوقالعاده جدید مشکلات مرگ زنبورها و گردهافشانی را حل میکند یا آن را بدتر میکند؟ آیا راهحلهای دیگری وجود دارد؟ نظرتان درباره این پیشرفت جدید چیست؟ آیا با خوردن غذایی که توسط زنبورهایی گردهافشانی شده که از غذای مصنوعی تغذیه کردهاند، مشکلی ندارید؟ آیا عسل زنبورهایی که از این غذای دستساز بشر تغذیه کردهاند را میخورید؟

از همراهی شما سپاسگزاریم و امیدواریم مطالعه این مقاله برایتان سودمند بوده باشد. اگر در خصوص این مقاله تجربه یا نظر خاصی دارید لطفا جهت بهره برداری دیگران آنرا در قسمت دیدگاه ها به اشتراک بگذارید.
ترجمه مقاله توسط مرکز تخصصی زنبورداری و پرورش ملکه ارجان صورت گرفته است.


دسترسی سریع به آخرین مقالات مرتبط :