
فواید و خواص عسل کریستالیزه (رس بسته)
عسل کریستالیزه اغلب ماهها روی قفسههای سوپرمارکتها باقی میماند و توجهی به آن نمیشود. بسیاری از مردم تصور میکنند عسل کریستالیزه فاسد یا کهنه است. اما هیچ دلیل منطقی برای اجتناب از آن وجود ندارد: به جز سختی در برداشتن از ظرف و بافت دانهدار، عسل کریستالیزه به همان اندازه عسل مایع مغذی و مفید است. این عسل همان مقدار ویتامینها و مواد معدنی را حفظ میکند و همچنان دارای آنزیمهای ضدمیکروبی مانند هیدروژن پراکسید، pH اسیدی و چگالی بالا است که از دلایل خواص تسکیندهنده و فواید آن برای گلو درد، سرفه، درد معده و اسید معده اضافی است.
عسل کریستالیزه چیست؟
عسل کریستالیزه به سادگی عسل جامدشده است. کریستالیزاسیون فرآیند تشکیل کریستالهای ریز قند در عسل مایع است که به مرور زمان منجر به جامد شدن کامل آن میشود. آیا عسل باید کریستالیزه شود؟ قطعاً! کریستالیزاسیون یک فرآیند کاملاً طبیعی است که در عسل خام، صرفنظر از نوع آن، رخ میدهد. البته، همه انواع عسل با سرعت یکسان کریستالیزه نمیشوند – بسته به نسبت فروکتوز به گلوکز (دو قند اصلی در عسل)، کریستالیزاسیون ممکن است بین یک هفته تا چند سال طول بکشد.
چه چیزی باعث کریستالیزه شدن عسل میشود؟
کریستالیزاسیون عسل به دلیل قندهای موجود در آن رخ میدهد. میانگین محتوای قند در عسل خام بیش از ۸۰ تا ۸۲ درصد است. فروکتوز و گلوکز قندهای اصلی در عسل خام و دستنخورده هستند – این قندهای ساده شیرینی و زمان کریستالیزاسیون را تعیین میکنند. محتوای بالاتر فروکتوز عسل را شیرینتر از شکر معمولی کرده و از کریستالیزاسیون جلوگیری میکند. محتوای برابر یا بالاتر گلوکز باعث تسریع کریستالیزاسیون میشود.
بنابراین، آنچه باعث کریستالیزه شدن عسل خام و واقعی میشود، محتوای گلوکز بالاتر است – هرچه گلوکز بیشتر باشد، کریستالیزاسیون سریعتر رخ میدهد. عسلی که فروکتوز بیشتری نسبت به گلوکز دارد، بهآرامی کریستالیزه میشود.
برای مثال، عسل اقاقیا معمولاً فروکتوز بیشتری دارد، با میانگین محتوای فروکتوز ۳۸٪ (گاهی بیش از ۴۷٪) در مقابل محتوای گلوکز که معمولاً بین ۲۱٪ تا ۳۲٪ است. این نسبت فروکتوز به گلوکز باعث میشود عسل اقاقیا مدت طولانیتری، گاهی سالها، بصورت مایع بماند. اما تغییرات در محتوای قندهای مختلف عسل به منبع گل بستگی دارد و ممکن است با منطقه، فصل و دسته تولید متفاوت باشد، به همین دلیل عسلهای یک منبع گلی همیشه با سرعت یکسان کریستالیزه نمیشوند. به عبارتی، عسل خام اقاقیا ممکن است سالها مایع بماند یا پس از ۱۲ تا ۱۸ ماه کریستالیزه شود.
پیشنهاد میکنیم مقاله « چگونه عسل خامهای درست کنیم » را مطالعه کنید 🌷

عسل کریستالیزه چه ظاهری دارد؟
رنگ عسلها بهطور طبیعی ، بسته به منبع شهد متفاوت است. این تنوع رنگی در نسخههای کریستالیزه شده نیز حفظ میشود، با این تفاوت که عسلهای کریستالیزه مات هستند و رنگ ملایمتری دارند. برای مثال، عسل مایع آفتابگردان رنگ کهربایی زیبایی با بازتابهای نارنجی دارد، اما عسل آفتابگردان کریستالیزهشده مات و زرد کمرنگتر است. عسل آفتابگردان به دلیل محتوای گلوکز بالا، بهطور طبیعی در ۳ هفته تا ۲ ماه کریستالیزه میشود.
عسل مایع گندمسیاه رنگ کهربایی تیرهای با بازتابهای مسی، قهوهای مایل به قرمز، بنفش تیره یا سیاه دارد. هنگامی که کریستالیزه میشود، که این فرآیند بهآرامی رخ میدهد، مات شده و رنگ روشنتری پیدا میکند، به رنگ کهربایی کدر با بازتابهای مسی یا قهوهای مایل به قرمز.
عسل کریستالیزه چه طعمی دارد؟
طعم عسل کریستالیزه ممکن است بسته به نسبت فروکتوز به گلوکز و منابع گلی کمی متفاوت باشد. بهطور کلی، عسلهای کریستالیزه نهتنها بافت خشنتر یا دانهدارتری دارند، بلکه گاهی طعم ملایمتری نسبت به نسخههای مایع خود دارند. برخی انواع عسل کریستالهای قندی بزرگتری تشکیل میدهند که بافتی زبرتر ایجاد کرده و برداشتن از ظرف و پخش کردن آن را دشوار میکند، در حالی که برخی دیگر کریستالهای ریزتری تشکیل میدهند که بافتی نرمتر و قابلگسترشتر به آنها میدهد.
برای مثال، عسل کلزا، که نسبت گلوکز به فروکتوز بالاتری دارد، در ۳ تا ۴ هفته بهسرعت کریستالیزه میشود، اما کریستالهای ریز آن بافتی نرمتر و قابلگسترشتر ایجاد میکند. طعم آن ملایم، نه خیلی ماندگار، با شیرینی متوسط، شدت متوسط و طعمهای گلی گرم با تهمزههای روغنی ضعیف است.
آیا عسل کریستالیزه همچنان خوب است؟
هیچ افسانهای بزرگتر از این نیست که عسل کریستالیزه فاسد و مضر است. حقیقت این است که عسل کریستالیزه همچنان کاملاً قابل خوردن است و به همان اندازه عسل مایع برای شما مفید است. این عسل همان فواید را ارائه میدهد، علیرغم قوام جامد و بافت کمتر جذاب. عسل مایع بهطور طبیعی کریستالیزه میشود و کریستالیزاسیون در واقع راه خوبی برای تشخیص خالص و غیرتقلبی بودن عسل است.
هنگامی که عسل کریستالیزه میشود، کریستالهای قند تشکیل شده و بهآرامی کل عسل را جامد میکنند. این فقط یک فرآیند مکانیکی است که هیچ تغییری در خواص و فواید سلامتی عسل ایجاد نمیکند. اما چرا عسل کریستالیزه میشود؟ زیرا این ویژگی عسل خام و واقعی است: عسل خام پس از مدتی کریستالیزه میشود.
کریستالیزاسیون، اگرچه برای کام جذاب نیست، فایدهای در افزایش ماندگاری و حفظ عسل دارد. در حالی که انواع عسل با گلوکز بالا بهناچار مدت کوتاهی پس از برداشت کریستالیزه میشوند، نگهداری عسل در یخچال در دمای ۴ درجه سانتیگراد یا پایینتر به تأخیر کریستالیزاسیون کمک میکند. نگهداری عسل در ظرف دربسته و در دمای اتاق، حدود ۲۲ تا ۲۵ درجه سانتیگراد، نیز به طولانیتر ماندن حالت مایع آن کمک میکند.
چگونه از عسل کریستالیزه استفاده کنیم؟
با عسل کریستالیزهشده چه کنیم؟ بهترین پاسخ خوردن آن است، ترجیحاً بهصورت خام. پخش کردن آن روی نان به آسانی عسل مایع نیست، اما میتوانید تکههایی از آن را به سالاد سبزیجات برگدار گرم، سینه مرغ و هلو یا شلیل، همراه با گردو یا بادام ترد و شاید کمی پنیر فتا اضافه کنید. یا صبح ناشتا آن را مصرف کنید تا گلو دردی ناشی از سوزش معده در شب به دلیل رفلاکس اسید را تسکین دهید. یا آن را به چای گیاهی گرم یا حتی قهوه اضافه کنید و فوراً عسل مایع شده و نرم و روان میشود.
شما میتوانید از عسل کریستالیزه برای مراقبت از پوست استفاده کنید:
یک قاشق چایخوری از شیشه بردارید، بین دستانتان گرم کنید تا کار با آن آسانتر شود، سپس بهآرامی روی صورت بمالید تا لایهبرداری کرده و با آکنه، خشکی، تیرگی یا ناهمواری رنگ پوست مقابله کنید. عسل کریستالیزه به همان شکل یک اسکراب خوب برای پوست صورت و بدن است. یا میتوانید آن را هم بزنید تا کریستالهای بزرگتر به کریستالهای کوچکتر شکسته شوند و عسلی نرمتر و خامهایتر، معروف به عسل خامهای، به دست آورید.

اطلاعات تغذیهای عسل کریستالیزه
عسل کریستالیزه به همان اندازه عسل خام و مایع مغذی، سالم و مفید است. از نظر تغذیهای، همچنان مقادیر ناچیزی از ویتامینها و مواد معدنی ضروری (ویتامین C، ویتامینهای گروه B، مس، کلسیم، آهن، منیزیم، منگنز، فسفر، پتاسیم، روی)، فیبر غذایی (۰.۲ گرم فیبر در ۱۰۰ گرم)، پروتئین با اسیدهای آمینه ضروری و غیرضروری (۰.۳ گرم پروتئین در ۱۰۰ گرم)، آنتیاکسیدانها و ترکیبات آلی فرار، آنزیمهای ضدباکتری، ضدویروسی و ضدقارچی (هیدروژن پراکسید، متیلگلیوکسال)، اسیدهای آلی (گلوکونیک، استیک، سیتریک، لاکتیک، مالیک و غیره) و بیش از ۸۰ تا ۸۲ گرم کربوهیدرات، عمدتاً فروکتوز، گلوکز، اما همچنین قندهای دیگر (ساکارز، مالتوز) دریافت میکنید.
عسل کریستالیزه چگونه برای شما مفید است؟
فواید سلامتی عسل کریستالیزه هیچ تفاوتی با فواید عسل مایع ندارد. تا زمانی که بهصورت خام و نه پخته مصرف شود، میتواند به موارد زیر کمک کند:
- تسکین تحریک گلو درد و آرام کردن سرفه ناشی از عفونتهای دستگاه تنفسی فوقانی، سوزش معده و رفلاکس اسید یا آلرژیها.
- اثر ضدباکتریایی و ضدالتهابی موضعی: چگالی طبیعی آن لایهای محافظ روی غشاهای مخاطی و پوست ایجاد میکند، در حالی که pH اسیدی و عناصر ضدمیکروبی (هیدروژن پراکسید، متیلگلیوکسال) بهطور فعال رشد باکتریها را مهار میکنند.
- تقویت سیستم ایمنی : گرده، بره موم و سایر عناصر طبیعی موجود در عسل اثرات تعدیلکننده سیستم ایمنی دارند.
- کمک به مدیریت و بهبود گاستریت و زخمهای گوارشی ناشی از تولید بیشازحد اسید معده هنگام مصرف ناشتا (تغییرات رژیم غذایی نیز لازم است).
- افزایش سطح قند خون و مبارزه با هیپوگلیسمی.
- برخی عسلها برای دیابت مفید هستند – انواع با شاخص گلیسمی پایین (زیر ۵۵) سطح قند خون را بهآرامی و پیوسته افزایش میدهند که برای مدیریت دیابت نوع ۲ مناسب است.
- فواید پروبیوتیک از آنزیمهای طبیعی موجود.
- فواید ضدویروسی، ضدقارچی و آنتیاکسیدانی.
- فواید برای پوست: لایهبرداری ملایم، مدیریت پوست مستعد آکنه؛ پاکسازی ملایم چربی اضافی و آبرسانی به پوست چرب؛ مقابله با خشکی، تیرگی، قرمزی، تسریع بهبود زخمهای کوچک و بهبود ناهمواری رنگ پوست.
نویسنده : Marius Lixandru
از همراهی شما سپاسگزاریم و امیدواریم مطالعه این مقاله برایتان سودمند بوده باشد. اگر در خصوص این مقاله تجربه یا نظر خاصی دارید لطفا جهت بهره برداری دیگران آنرا در قسمت دیدگاه ها به اشتراک بگذارید.
به مقالات ما امتیاز بدهید! با دادن ستاره، نظرتان را ثبت کنید و به دیگر بازدید کنندگان کمک کنید تا بهترین مقالات را سریعتر پیدا کنند.
برای دیدن مقاله اصلی اینجا کلیک کنید
ترجمه این مقاله توسط مرکز تخصصی زنبورداری و پرورش ملکه ارجان صورت گرفته است.

دسترسی سریع به آخرین مقالات مرتبط :
این پست چقدر مفید بود؟
برای امتیاز دادن روی ستاره کلیک کنید!
میانگین امتیاز 4.5 / 5. تعداد آرا: 4
تاکنون هیچ رأیی ثبت نشده است! اولین نفری باشید که به این پست امتیاز میدهد.
این پست چقدر مفید بود؟
برای امتیاز دادن روی ستاره کلیک کنید!
میانگین امتیاز 4.5 / 5. تعداد آرا: 4
تاکنون هیچ رأیی ثبت نشده است! اولین نفری باشید که به این پست امتیاز میدهد.
این پست چقدر مفید بود؟
برای امتیاز دادن روی ستاره کلیک کنید!
میانگین امتیاز 4.5 / 5. تعداد آرا: 4
تاکنون هیچ رأیی ثبت نشده است! اولین نفری باشید که به این پست امتیاز میدهد.
این پست چقدر مفید بود؟
برای امتیاز دادن روی ستاره کلیک کنید!
میانگین امتیاز 4.5 / 5. تعداد آرا: 4
تاکنون هیچ رأیی ثبت نشده است! اولین نفری باشید که به این پست امتیاز میدهد.












3 دیدگاه دربارهٔ «فواید و خواص عسل کریستالیزه (رس بسته)»
عسل کریستالیزه رو ناشتا میخورم، معدهام رو آروم میکنه. طعم ملایمش رو دوست دارم. مقاله توضیح خوبی درباره فوایدش برای گاستریت داد.
عسل کریستالیزه رو برای پوست چربم استفاده کردم، جوشهام کمتر شد. بافتش اول سخت بود، ولی با گرم کردن نرم شد. مقاله خیلی مفید بود.
عسل رس بسته رو برای سرماخوردگی استفاده کردم، سرفهام رو کم کرد. فکر میکردم کهنه است، ولی مقاله گفت کیفیتش همونه. فقط باید مراقب رطوبت باشم.