1531565-51654
زنبور عسل در حال جمع اوری شهد و گرده از گل
زمان مطالعه : 6 دقیقه
زنبورداران می‌توانند گرده تازه را هم برای مصرف انسانی و هم برای تغذیه زنبورها جمع‌آوری کنند. در این مقاله به فواید سلامتی گرده گل و نحوه برداشت، فرآوری و ذخیره آن می‌پردازیم.
آنچه در این مقاله خواهید خواند!
1 نفر این پست را پسندیدند

فایده ها و روش برداشت گرده گل

بازار محصولات گرده گل به عنوان یک غذای سلامتی و تقویت‌کننده عملکرد در حال رشد است. هم به صورت نان زنبور (گرده تخمیر شده) و هم به صورت گرده تازه یا خشک شده. گرده گل بسیار مغذی است. نه‌تنها حاوی بسیاری از مواد مغذی مورد نیاز بدن انسان است، بلکه فواید سلامتی زیادی نیز از مصرف آن گزارش شده است. بسیاری از این فواید مشابه فواید نان زنبور هستند

مردم به دلایل مختلفی گرده و نان زنبور مصرف می‌کنند. مانند بسیاری دیگر از فرآورده‌های زنبور عسل، گرده و نان زنبور از دوران باستان مصرف می‌شده است. اعتقاد بر این است که فواید سلامتی زیادی دارد. به‌عنوان مثال خواص آنتی‌بیوتیکی و آنتی‌اکسیدانی و همچنین تقویت سیستم ایمنی و مبارزه با بیماری‌ها. در حالی که هنوز منتظر اثبات علمی بسیاری از این ادعاها هستیم، شواهد تجربی نشان‌دهنده فواید سلامتی زیاد مصرف نان زنبور به‌ دلایلی فراتر از ارزش غذایی آن است. 

بسیاری از افراد نیز از گرده به‌عنوان یک درمان پیشگیرانه برای تب یونجه استفاده می‌کنند. تصور بر این است که با مصرف منظم گرده، چه به‌تنهایی و چه در عسل، بدن به مقابله با گرده عادت کرده و بهتر می‌تواند در بهار یا تابستان با گرده موجود در هوا کنار بیاید. باز هم، شواهد علمی کمی برای اثبات یا رد این موضوع وجود دارد، اما شواهد تجربی بسیار است. 

نحوه مصرف گرده گل 

بیشتر توصیه‌ها پیشنهاد می‌کنند که با چند دانه گرده یا نان زنبور در روز شروع کنید و مقدار آن را به یک یا چند قاشق غذاخوری در روز افزایش دهید تا به حداکثر اثر برسید. (افرادی که به محصولات زنبور عسل حساسیت دارند نباید گرده مصرف کنند. عوارض جانبی احتمالی شامل واکنش آلرژیک، واکنش فتوتوکسیک، نارسایی کلیه و تداخل با سایر داروها است.) 

چگونه گرده زنبور عسل را بگیریم

گرده با استفاده از تله گرده جمع‌آوری می‌شود که قطعه‌ای از تجهیزات است و به ورودی کندو متصل می‌شود. هنگامی که زنبورهای جمع‌آوریکننده پس از جمع‌آوری گرده به کندو بازمی‌گردند، از طریق سوراخ‌های کوچکی عبور می‌کنند. این سوراخ‌ها به اندازه‌ای هستند که زنبور بتواند از آن‌ها عبور کند، اما گرده را از پاهایش جدا می‌کنند. گرده به سینی زیرین می‌ریزد و سپس می‌توان آن را برداشت و فرآوری کرد. هنگامی که جمع‌آوری گرده روزانه تمام شد، شبکه را بیرون بکشید یا بلند کنید. این کار ورودی را کاملاً باز می‌کند و دسترسی بدون مانع را برای زنبورهای جمع‌آوریکننده و نرها فراهم می‌کند. 

گرده با استفاده از تله گرده جمع آوری می شود
گرده با استفاده از تله گرده جمع آوری می شود

طرح‌های مختلفی در بازار موجود است، اما در اصل همه آن‌ها به یک شکل کار می‌کنند. بهترین نوع آن‌هایی هستند که می‌توانید یک ورودی بدون محدودیت در کنار آن بگذارید تا زنبورهای نر بتوانند وارد و خارج شوند. (آن‌ها در سوراخ‌های کوچک جای نمی‌گیرند.) این همچنین به زنبورهای جمع‌آوریکننده‌ای که با گرده به آن سمت ورودی بازمی‌گردند اجازه می‌دهد تا مقداری گرده به کندو وارد شود. 

شاید علاقمند باشید ” روش های نوین و سنتی جمع آوری گرده گل ” را ملاحظه کنید!

مدیریت صحیح در جمع آوری گرده

جمع‌آوری مسئولانه گرده مهم بسیار خائز اهمیت است. بنابراین اثرات بلندمدت استرس گرده بر کلونی‌های زنبور عسل را در نظر داشته باشید. بنابراین، گرده باید فقط برای چند ساعت در روز و یا در روزهای متناوب جمع‌آوری شود. گرده را زمانی جمع‌آوری کنید که مطمئن هستید کلونی ذخایر معقولی از گرده دارد و گرده فراوانی در دسترس است.

در زمان‌های کمبود گرده، چه در داخل کندو و چه در منابع موجود، گرده جمع‌آوری نکنید. جمع‌آوری گرده می‌تواند بسیار جالب باشد. این کار به شما امکان می‌دهد تا درک بهتری از گل‌هایی که زنبورهای شما برای گرده از آن‌ها بازدید می‌کنند، داشته باشید. اگر قصد خرید تله گرده دارید، توصیه می‌کنم یک نمودار شناسایی گرده نیز تهیه کنید. این نمودار به شما کمک می‌کند با استفاده از رنگ گرده و زمان سال، گیاهانی که زنبورهای شما از آن‌ها گرده جمع‌آوری می‌کنند را تشخیص دهید. 

 فرآوری و ذخیره گرده گل 

گرده تازه به سرعت فاسد می‌شود و باید بلافاصله پس از برداشت تمیز یا پاک شود و سپس منجمد شود. گرده تازه منجمد شده نزدیک‌ترین حالت به گرده تازه است. بنابراین اگر گرده را برای مصرف شخصی جمع‌آوری می‌کنید، بهتر است آن را در فریزر نگهداری کنید. در صورت نیاز خارج کرده و مصرف کنید. قبل از مصرف ۱۰ تا ۱۵ دقیقه زمان دهید تا یخ آن باز شود.

گرده تازه را می‌توان برای چند روز و حداکثر حدود دو هفته در یخچال نگهداری کرد. اما در صورت امکان بهتر است گرده تازه را برای مدت طولانی ذخیره نکنید. زیرا رطوبت موجود در گرده تازه رشد کپک را تشویق می‌کند. گرده‌ای که برای فروش مجدد یا ذخیره غیر فریزری در نظر گرفته شده است باید خشک شود. 

گرده زنبور جمع اوری شده
گرده زنبور جمع اوری شده

فرآیند خشک کردن گرده تازه به شرح زیر است

  • گرده تازه برداشت شده را تمیز یا پاک کنید. 
  • به مدت ۱-۲ روز در فریزر قرار دهید. اجازه ندهید گرده در ظرف به هم بچسبد. در صورت نیاز آن را خرد یا تکان دهید تا دانه‌ها به صورت جداگانه منجمد شوند. 
  • گرده را در دمای ۳۵-۴۰ درجه سانتی‌گراد خشک کنید. یک خشک‌کن مواد غذایی بهترین گزینه است، اما فر با حرارت کم، فن روشن و در نیمه‌باز نیز به خوبی کار می‌کند. گرده را روی یک پارچه نازک پخش کنید تا هوا به تمام قسمت‌ها برسد و تا خشک شدن کامل خشک شود. 
  • اگر می‌خواهید گرده را بیشتر تمیز کنید، می‌توانید یک فن با سرعت کم تنظیم کنید و از دو کاسه استفاده کنید. گرده را از یکی به دیگری در مقابل فن بریزید تا گرد و غبار و پوسته‌های آن جدا شود. مطمئن شوید که ابتدا تست کنید تا فن خیلی قوی نباشد. در غیر این صورت ممکن است گرده باارزش شما همه جا پخش شود. 
  • در ظروف دربسته در جای خشک و تاریک، خنک یا در دمای اتاق ذخیره کنید. در این شرایط تا یک سال یا بیشتر قابل نگهداری است. 

 تغذیه زنبورها با گرده یا جایگزین گرده 

اگر گرده را برای تغذیه زنبورها جمع‌آوری می‌کنید، می‌توانید آن را مانند بالا فرآوری کنید. سپس آن را با شربت مخلوط کنید تا کیک گرده درست شود. در سطح تجاری، پتتی‌های گرده معمولاً با جایگزین پروتئین‌دار گرده ساخته می‌شوند. هنگام تغذیه زنبورها با گرده یا جایگزین گرده باید دقت کرد. 

گرده و یا جایگزین گرده به زنبورها داده می‌شود تا آن‌ها را به پرورش نوزاد تشویق کند. زنبورها افزایش در دسترس بودن گرده را تشخیص داده و میزان پرورش نوزاد را افزایش می‌دهند. ملکه تخم‌های بیشتری می‌گذارد و آن تخم‌ها به لارو تبدیل می‌شوند. لاروها باید توسط زنبورهای پرستار با غذای نوزاد تغذیه شوند. این زنبورهای پرستار باید مقدار زیادی گرده مصرف کنند تا بتوانند غذای نوزاد را تولید کنند. اگر گرده یا جایگزین گرده تغذیه می‌کنید، مهم است که مطمئن شوید زنبورها آماده هستند و زمان آن مناسب است. 

 ملاحظات فصلی در تغذیه با گرده

اگر تغذیه با گرده یا جایگزین گرده خیلی زود شروع شود، مثلاً در اواخر پاییز یا اواسط زمستان، زنبورهای اضافی که در نتیجه پرورش نوزاد در فصل نامناسب ایجاد می‌شوند، اغلب بیش از نیاز کلونی خواهند بود. آن‌ها در زمانی که نوزاد زیادی پرورش داده نمی‌شود به زنبورهای پرستار تبدیل می‌شوند. آن‌ها باید مقدار زیادی گرده و عسل یا شهد مصرف کنند. علاوه بر این زنبورها مجبور خواهند شد در زمانی که هوا ممکن است برای این کار مناسب نباشد، از کندو و در صورت تشکیل خوشه، خارج شوند تا دفع کنند. بنابراین گرده یا جایگزین گرده باید زمانی تغذیه شود که مطلوب است زنبورها شروع به پرورش نوزاد کنند. همچنین می‌توان آن را زمانی که گرده کافی در دسترس نیست به آن‌ها داد تا تقویت شوند.

165465465484-156546546543

از همراهی شما سپاسگزاریم و امیدواریم مطالعه این مقاله برایتان سودمند بوده باشد. اگر در خصوص این مقاله تجربه یا نظر خاصی دارید لطفا جهت بهره برداری دیگران آنرا در قسمت دیدگاه ها به اشتراک بگذارید.

ترجمه مقاله توسط مرکز تخصصی زنبورداری و پرورش ملکه ارجان صورت گرفته است.

بنر 1 تبلیغات وبلاگ

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
پیمایش به بالا