
زنبورهای عسل چیزهای زیادی از محیط جمعآوری میکنند، اما عسل طبیعی، برهموم یا نان زنبوری جزو آنها نیست. آنها در واقع مواد اولیه را گردآوری میکنند تا این محصولات ضروری را درون کندو بسازند.
این مقاله : زنبورهای عسل برای تولید محصولات کلیدی خود، زمان زیادی را صرف جمعآوری مواد خام میکنند. در اینجا به سه محصول ضروری که در کندو ساخته میشوند، میپردازیم.
محصولاتی که زنبورها میسازند
زنبورهای عسل بسیاری از موادی را که تصور میکنیم جمعآوری میکنند، مانند عسل، بره موم و نان زنبوری، در واقع مستقیماً گردآوری نمیکنند. بلکه آنها مواد اولیه ارزشمند را از طبیعت جمعآوری کرده و پس از انتقال به کندو، با ترشحات غددی خود آنها را فرآوری کرده و به این محصولات تبدیل میکنند.
فکرش را بکنید! اگر این محصولات بهصورت آماده در طبیعت وجود داشتند، ما خودمان میتوانستیم آنها را جمع کنیم. اما اینطور نیست و این یکی از دلایلی است که زنبور عسل را بسیار ارزشمند میکند.
عسل طبیعی؛ غذای فرآوری شده زنبورها

اکثر زنبورداران میدانند که زنبورهای عسل شهد را از گیاهان جمع میکنند. اما شهد، عسل طبیعی نیست. شهد معمولاً رقیق و بیمزه است. بهطور متوسط، شهد حدود ۸۰٪ آب و ۲۰٪ کربوهیدرات دارد. فروکتوز، گلوکز، مالتوز و ساکارز بخش عمده شیرینی آن را تشکیل میدهند.
آنچه شهد را مفید میکند، مواد شیمیایی کمیاب گیاهی مانند ویتامینها، مواد معدنی، آلکالوئیدها، نمکها، روغنهای ضروری و گاهی لیپیدهاست. ترکیب دقیق این مواد به گیاه و شرایط آبوهوایی و خاک بستگی دارد.
شهد بهندرت برای ما طعمی شیرین دارد و بیشتر شبیه آبِ گیاه است. البته استثناهایی وجود دارد؛ برای نمونه اگر گل یاس ژاپنی تازه را بیابید، میتوانید پرچم را جدا کرده و قطره شهدی را که در انتهای گل جمع شده است بچشید. این شهد طعمی شیرین و دلپذیر دارد، اما غلظت و چسبندگی عسل طبیعی را ندارد.
برای تولید عسل طبیعی، زنبورها آنزیمهای بزاقی خود را به شهد اضافه کرده و آب اضافی را حذف میکنند. این فرآیند زمانبر است و چندین زنبور با آنزیمهای خود در آن دخیل هستند.
پیشنهاد میکنیم مقاله ” رقص زنبور عسل؛ چگونه انتخاب گلها موفقیت کلنی را تعیین میکند ” را مطالعه کنید 🌷

استثنای اجتنابناپذیر؛ عسل دزدیده شده
زنبورهای عسل نمیتوانند عسل طبیعی را از طبیعت جمع کنند، اما گروهی از زنبورهای غارتگر ممکن است عسل را از کندوی دیگری بدزدند. این استثنایی برای ادعای «زنبورها هرگز عسل جمع نمیکنند» است، هرچند عسل دزدیده شده نیز ابتدا توسط زنبورهای دیگر ساخته شده است.
بخشی از سردرگمی درباره زنبورها و عسل طبیعی به کارل لینه بازمیگردد که زنبور عسل اروپایی را Apis mellifera (زنبور حامل عسل) نامید. چون زنبورها شهد حمل میکنند، نه عسل، این نامگذاری اشتباه بود. وقتی لینه به اشتباه خود پی برد، دیگر دیر شده بود تا نام را به Apis mellifica (زنبور سازنده عسل) تغییر دهد.
زنبورها بره موم را از رزینهای گیاهی میسازند
دومین چیزی که زنبورها جمع نمیکنند، بره موم است. زنبورهای عسل رزینهای گیاهی را از درختان و جوانههای چسبناک گلها جمعآوری میکنند. این ماده چسبناک را در سبد گرده خود ذخیره کرده و به کندو میبرند. در کندو، زنبورها رزینها را با آروارههایشان فرآوری کرده و آنزیمهای معده، بزاق و موم اضافه میکنند تا بره موم قابلانعطاف تولید شود.
چون رزینها از زخمها و شکافهای گیاهان میآیند، حاوی مواد شیمیایی محافظی هستند که گیاه را از پاتوژنها و برخی شکارچیان حفظ میکنند. زنبورها از این ویژگیها برای محافظت از کندو استفاده میکنند. آنها بره موم را در ورودیها، شکافها و حتی برای مهر و موم کردن مهاجمان (مثل موشهای مرده) به کار میبرند تا بیماریها را داخل کندو کنترل کنند. همچنین از بره موم بهعنوان عایق در برابر باد و باران استفاده میشود.
زنبورهای عسل تنها موجوداتی نیستند که رزینهای گیاهی را دوست دارند. بسیاری از زنبورها، بهویژه زنبورهای رزینی (نوعی زنبور بنایی از خانواده Megachilidae)، از رزینها برای ساخت لانه استفاده میکنند.
نان زنبوری؛ زنبورها آن را فرآوری میدهند

نان زنبوری سومین محصولی است که زنبورها میسازند، نه جمع میکنند. زنبورها نان زنبوری را از گرده مخلوط با عسل طبیعی، شهد و آنزیمهای زنبوری، از جمله اسید لاکتیک، تولید میکنند.
گرده برای هضم، حتی برای زنبورها، دشوار است. اما آنزیمها و اسید لاکتیک تخمیر را تقویت میکنند، که پوشش سخت گرده را نرم کرده و محتویات آن را قابلهضم میکند. زنبورها گرده، آنزیمها و عسل را ورز داده، آن را در سلولهای مومی فشرده میکنند تا هوا خارج شود و لایهای براق از عسل طبیعی روی آن میمالند تا تازه بماند.
چون نان زنبوری بهتر از گرده خام ذخیره میشود، مواد مغذی آن ماهها دوام میآورد. با ذخیره نان زنبوری، کلنی زنبورها غذای مقوی برای زنبورهای پرستار در زمستان و بهار، هنگام پرورش نوزادان، دارد.
بسیاری از گونههای زنبور نسخه خاص خود از نان زنبوری را میسازند. برخی آن را به شکل توپ گردهای درمیآورند که ماده روی آن تخم میگذارد. برخی دیگر نوعی سوپ مایع درست میکنند که لاروها میتوانند بنوشند. در هر صورت، زنبورها راههایی برای افزایش ماندگاری مواد مغذی طراحی کردهاند تا کلنی در زمستان زنده بماند.
جمعآوری و تولید؛ اولویت با قدم اول
سه محصول اصلی که زنبورهای عسل پس از جمعآوری مواد خام میسازند عبارتاند از: عسل طبیعی، برهموم و نان زنبوری. همانند هر فرآیند تولیدی، زنبورها این کار را مرحلهبهمرحله انجام میدهند تا محصولاتی شگفتانگیز برای پشتیبانی و تغذیه کلنی فراهم آورند.

از همراهی شما سپاسگزاریم و امیدواریم مطالعه این مقاله برایتان سودمند بوده باشد. اگر در خصوص این مقاله تجربه یا نظر خاصی دارید لطفا جهت بهره برداری دیگران آنرا در قسمت دیدگاه ها به اشتراک بگذارید.
به مقالات ما امتیاز بدهید! با دادن ستاره، نظرتان را ثبت کنید و به دیگر بازدید کنندگان کمک کنید تا بهترین مقالات را سریعتر پیدا کنند.
برای دیدن مقاله اصلی اینجا کلیک کنید
ترجمه این مقاله توسط مرکز تخصصی زنبورداری و پرورش ملکه ارجان صورت گرفته است.

دسترسی سریع به آخرین مقالات مرتبط :
این پست چقدر مفید بود؟
برای امتیاز دادن روی ستاره کلیک کنید!
میانگین امتیاز 4.3 / 5. تعداد آرا: 3
تاکنون هیچ رأیی ثبت نشده است! اولین نفری باشید که به این پست امتیاز میدهد.
این پست چقدر مفید بود؟
برای امتیاز دادن روی ستاره کلیک کنید!
میانگین امتیاز 4.3 / 5. تعداد آرا: 3
تاکنون هیچ رأیی ثبت نشده است! اولین نفری باشید که به این پست امتیاز میدهد.
این پست چقدر مفید بود؟
برای امتیاز دادن روی ستاره کلیک کنید!
میانگین امتیاز 4.3 / 5. تعداد آرا: 3
تاکنون هیچ رأیی ثبت نشده است! اولین نفری باشید که به این پست امتیاز میدهد.
این پست چقدر مفید بود؟
برای امتیاز دادن روی ستاره کلیک کنید!
میانگین امتیاز 4.3 / 5. تعداد آرا: 3
تاکنون هیچ رأیی ثبت نشده است! اولین نفری باشید که به این پست امتیاز میدهد.

1 دیدگاه دربارهٔ «3 محصول که زنبورهای عسل هرگز جمع آوری نمیکنند»
برای کسایی که دنبال اطلاعات محصولات زنبور عسل هستن، این مقاله عالیه!