تشریح آناتومی زنبور عسل
زمان مطالعه : 6 دقیقه
برای تغییر اندازه فونت دلخواه بر روی هر کدام از حروف کنار کلید نمایید »»
آنچه خواهید خواند!
1 نفر این پست را پسندیدند

تشریح آناتومی زنبور عسل 

زنبورهای عسل جزیی از حشرات هستند و پنج ویژگی مشترک با اکثر حشرات دارند: 

  • آنها یک پوسته سخت بیرونی به نام اسکلت خارجی دارند. 
  • بدن آنها از سه بخش اصلی تشکیل شده است: سر، سینه و شکم. 
  • آنها یک جفت شاخک دارند که به سرشان متصل است. 
  • سه جفت پا دارند که برای راه رفتن استفاده می‌شود. 
  • دو جفت بال دارند. 

می‌توانید از تصاویر زیر برای بررسی آناتومی زنبور عسل استفاده کنید، هم قسمت‌های بیرونی و هم بخش‌های داخلی بدن آن را مشاهده کنید.

تشریح اندام بیرونی بدن زنبور عسل 

  • سر (Head) : محل قرارگیری چشم‌ها، مغز، و اتصال شاخک‌ها. 
  • آرواره‌ها (Mandibles) : بخش بیرونی محکم دهان که از خرطوم محافظت می‌کند. 
  • خرطوم (Proboscis) : بخش لوله‌ای شکل دهان برای مکیدن مایعات (در تصویر نشان داده نشده). 
  • چشمک‌ها (Ocelli) : یکی از دو نوع چشم حشرات که حرکت را تشخیص می‌دهد. 
  • چشم مرکب (Compound Eye) : نوع دوم چشم‌ها، متشکل از هزاران حسگر نور به نام «اوماتیدیا». 
  • شاخک (Antenna) : شاخک‌های متحرک و بندبند که بوها و جریان هوا را تشخیص می‌دهند. 
  • سینه (Thorax) : بخش میانی بدن که ۶ پا و بال‌ها به آن متصل می‌شوند. 
  • شکم (Abdomen) : بخش انتهایی بدن زنبور که نیش در آن قرار دارد. 
  • نیش (Stinger) : اندام تیز در انتهای شکم زنبور برای تزریق زهر. 
  • بال‌های جلویی (Forewings) : بال‌های نزدیک به سر. 
  • بال‌های عقبی (Hind Wings) : بال‌های دور از سر. 
  • پاهای جلویی (Forelegs) : پاهای نزدیک به سر. 
  • تمیز کننده‌های شاخک (Antennae Cleaners) : شیارهایی با موهای سفت روی پاهای جلویی که به تمیز کردن شاخک کمک می‌کنند. 
  • پاهای میانی (Middle Legs) : پاهای بین پاهای جلویی و عقبی. 
  • پاهای عقبی (Hind Legs) : پاهای انتهایی یا سبد گرده ، در زنبورهای کارگر، این پاها ابزار ویژه‌ای برای جمع‌آوری و حمل گرده دارند
  • بند پایه (Coxa) : اولین بخش از پای حشره. 
  • بند ران (Trochanter) : دومین بخش از پای حشره. 
  • ران (Femur) : سومین بخش از پای حشره. 
  • ساق پا (Tibia) : چهارمین بخش از پای حشره. ساق پای عقب حاوی «سبد گرده» است که گرده در آن حمل می‌شود. 
  • پنجه پا (Metatarsus) : پنجمین بخش از پای حشره. پنجه پای عقب دارای ابزار ویژه جمع‌آوری گرده است. 
  • مچ پا (Tarsus) : آخرین بخش پا که با سطح راه‌رودن تماس دارد. 
  • چنگال مچ پا (Tarsus Claw) : چنگال موجود در آخرین بخش پا. 

  • چشم مرکب (Compound Eye : چشم اصلی حشرات که از هزاران واحد بینایی به نام اوماتیدیا تشکیل شده است. 
  • چشم ساده (Ocellus) : چشم‌های کوچک و غیرمرکب روی سر که به تشخیص نور و حرکت کمک می‌کنند. 
  • شاخک (Antenna) : اندام‌های حسی متحرک و بندبند برای تشخیص بو، رطوبت و جریان هوا. 
  • لابرم (Labrum) : بخش فوقانی دهان که مانند یک “لب بالا” عمل می‌کند و در هدایت غذا به دهان نقش دارد. 
  • آرواره‌های بالایی (Mandible) : فک‌های قوی و سخت برای خرد کردن مواد، محافظت از خرطوم، یا کارهای دیگر. 
  • آرواره‌های پایینی (Maxilla) : فک‌های دوم که در پردازش غذا و نگهداری آن نقش دارند. 
  • پالپ لبی (Labial Palp) : اندام‌های حسی نزدیک دهان که به لمس و چشیدن غذا کمک می‌کنند. 
  • خرطوم (Proboscis) : اندام لوله‌ای شکل برای مکیدن مایعات (مانند شهد گل). 
  • زبان (Glossa) : بخش نرم و پرموی خرطوم که شهد را به سمت دهان می‌کشد. 

شاید مطالعه مقاله ” زنبورشناسی ” را دوست داشته باشید!

تشریح اندام داخلی بدن زنبور عسل 

شمارهساختارعملکرد اصلی
۱خرطوم یا زبانقسمت‌های دهانی زنبور که مانند نی برای نوشیدن مایعات استفاده می‌شود.
۲آرواره‌های بالاییغلاف بیرونی خرطوم که لب پایینی را احاطه کرده است.
۳یک جفت آروارهبرای جویدن گرده و شکل دادن موم جهت ساخت شان‌های عسل. این آرواره‌ها در انجام هر کاری که زنبور نیاز به دستکاری دارد نیز کمک می‌کنند.
۴پوشش متحرک سریک فلپ متحرک روی سر که دهانه کانال غذایی و خرطوم را می‌پوشاند.
۵کانال غذاییمانند دهان انسان، این بخش روزنه‌ای است که زنبور از طریق آن غذا را دریافت می‌کند. غذای زنبورها تقریباً همیشه به شکل مایع است که شامل شهد یا عسل می‌شود.
۶حلق یا گلوعضلاتی که برای حرکت دادن لب پایینی (لبوم) و مکیدن شهد از گلها استفاده می‌شوند.
۷مریلوله توخالی که از طریق آن مایعات بلعیده شده به معده عسلی و سپس به روده میانی منتقل می‌شوند.
۸غده هیپوفارِنژیالغده تولیدکننده ترکیبات لازم برای ساخت ژل رویال ، این غده برخی از ترکیبات ضروری برای تولید ژل رویال را می‌سازد که برای تغذیه لاروها استفاده می‌شود.
۹مغززنبورهای عسل دارای قابلیت‌های یادگیری و پردازش حافظه فوق‌العاده‌ای هستند. مغز آنها اطلاعات مورد استفاده در ناوبری و ارتباطات را پردازش می‌کند و همچنین حافظه را مدیریت می‌نماید. مغز همچنین بسیاری از عملکردهای اساسی بدن زنبور را کنترل می‌کند.
۱۰غده بزاقیغدد بزاقی عملکردهای متعددی دارند. مانند غده هیپوفارنژیال، این غدد نیز برخی ترکیبات ضروری برای تولید ژل رویال را می‌سازند. آنها مایعی تولید می‌کنند که برای حل کردن شکر استفاده می‌شود، همچنین ترکیباتی تولید می‌کنند که برای تمیز کردن بدن و کمک به هویت شیمیایی کلونی کاربرد دارند.
۱۱عضلات پروازعضلات موجود در قفسه سینه که قدرت لازم برای حرکت و پرواز بال‌های زنبور را تأمین می‌کنند. این عضلات به شدت فعال هستند و به زنبور امکان می‌دهند تا بال‌های خود را با سرعت حداکثر ۲۳۰ بار در ثانیه به حرکت درآورد. 
۱۲قلببرخلاف در پستانداران، زنبورهای عسل و حشرات یک سیستم گردش خون باز دارند، به این معنی که خون آنها درون لوله‌هایی مانند رگ‌ها یا سرخرگ‌ها محصور نیست. خون، یا همولنف، در حشرات آزادانه در سراسر حفره بدن جریان دارد و توسط قلب پمپ می‌شود. قلب ساختاری به رنگ قرمز است، و مانند یک لوله پمپاژکننده نشت‌دار عمل می‌کند تا به حرکت همولنف در سراسر بدن کمک کند.
۱۳سوراخ‌های تنفسی (اسپیراکل‌ها)سیستم تنفسی حشرات از مجموعه‌ای لوله‌های توخالی تشکیل شده که به کیسه‌های هوایی بدن متصل هستند. دهانه‌های این لوله‌ها را اسپیراکل می‌نامند. این لوله‌ها (نای‌ک‌ها یا تراکئه‌ها) مسئول رساندن اکسیژن و تبادل گازها با تمام بافت‌های بدن هستند.
۱۴کیسه های هواییحفره‌های پر از هوا که به عنوان مخزن ذخیره‌ی هوا در بدن حشره عمل می‌کنند.
۱۵معده میانیشامل سه بخش می‌شود: پیش‌معده (پروونتریکولوس)  ، معده اصلی (ونتریکولوس) و روده کوچک می شود ، این بخش اصلی‌ترین محل هضم غذا و جذب مواد مغذی در بدن حشره است.
۱۶دریچه های قلبیمنافذی در لوله قلبی که همولنف (مایع بدن) را دریافت و پمپاژ می‌کنند.
۱۷ایلئوم (روده باریک)لوله‌ای کوتاه که روده میانی را به روده پسین متصل می‌کند. این بخش معمولاً حاوی میکروب‌هایی است که به هضم غذا کمک می‌کنند. 
۱۸لوله های مالپیگیمجموعه‌ای از لوله‌های کوچک که آب، مواد زائد، نمک‌ها و سایر مواد محلول را از مایعات بدن جذب کرده و آن‌ها را از بدن دفع می‌کنند. (این لوله‌ها عملکردی مشابه کلیه‌ها در انسان دارند و نقش مهمی در تصفیه و دفع مواد زائد در زنبور عسل ایفا می‌کنند.)
۱۹راست رودهدر زنبور عسل عملکردی مشابه روده بزرگ در انسان دارد. این بخش اصلی ترین محل جذب آب در دستگاه گوارش زنبور پس از هضم غذا و جذب مواد مغذی محسوب می شود.
۲۰مقعدمحل خروج دستگاه گوارش که برای دفع مواد زائد (مدفوع) در حین پرواز استفاده می‌شود
۲۱نیشاین عضو که ‘نیش’ نیز نامیده میشود، برای سوراخ کردن پوست و تزریق زهر به زخم استفاده میشود. در زنبورهای کارگر، نیش دارای انتهای قلابمانند است. پس از فرو رفتن در پوست، نیش در بدن قربانی باقی میماند و کیسه زهر نیز به آن متصل است. اگر نیش در بدن بماند، همچنان زهر را از کیسه به قربانی تزریق میکند. زنبور ملکه نیشی بلندتر و بدون قلاب دارد، اما زنبورهای نر (نرها) اصلاً نیش ندارند.
۲۲غلاف نیشلوله محکمی که نیش در آن حرکت می‌کند.
۲۳مجرای نیشنیش زنبور توخالی است و به زهر اجازه می‌دهد از طریق نیش عبور کند. این کانال همچنین مسیری است که تخم از طریق آن، هنگام تخمگذاری ملکه، خارج می‌شود
۲۴کیسه زهراین کیسه زهر تولیدشده توسط غده زهر را ذخیره می‌کند و با انقباض خود، زهر را از طریق نیش به بیرون پمپ می‌کند.
۲۵غده زهرغده‌ای که زهر تولید می‌کند. این زهر در صورت تزریق به بدن، به بافت‌ها آسیب می‌رساند.
۲۶غدد موم ساززنبورهای کارگر حدود ۱۲ روز پس از تولد شروع به ترشح موم می‌کنند. حدود شش روز بعد، این غده تحلیل رفته و زنبور دیگر موم تولید نمی‌کند. ملکه به طور مداوم تخمگذاری می‌کند تا اندازه کلونی حفظ شود و کارگران جدید بیشتری برای تولید موم به وجود آیند.
۲۷رشته عصبی شکمیمانند نخاع در بدن انسان، این طناب عصبی شامل دسته‌ای از رشته‌های عصبی است که سیگنال‌ها را از مغز به سایر قسمت‌های بدن زنبور منتقل می‌کند. (مثل نخاع ما، این رشته‌های عصبی پیام‌ها را از مغز زنبور به تمام بدنش می‌فرستند)
۲۸پیش‌معده (پروونتریکولوس)بخش تنگ‌شده‌ی معده جلویی یا معده عسلی زنبور که جریان شهد و مواد جامد را کنترل می‌کند. این ویژگی به زنبورها اجازه می‌دهد شهد را در معده عسلی ذخیره کنند بدون آنکه هضم شود
۲۹معده عسلکیسه‌ای ذخیره‌ای که زنبورهای عسل برای حمل شهد از آن استفاده می‌کنند. دیواره معده عسلی سخت‌شده است تا از ورود مایعات به بدن در این ناحیه جلوگیری کند.
۳۰آئورترگ خونی واقع در پشت بدن زنبور که خون را از قلب به اندام‌ها منتقل می‌کند.
31مریبخشی از دستگاه گوارش زنبور که دقیقاً زیر دهان قرار گرفته و به معده عسلی متصل می‌شود.
32طناب عصبی شکمیاین بخش (همانند مورد ۲۷) یک دسته بزرگ از اعصاب است که از مغز زنبور منشأ گرفته و سیگنال‌ها را به سایر قسمت‌های بدن ارسال می‌کند
۳۳زباندر زنبورها، زائده‌ای زبان‌مانند که به نوشیدن شهد کمک می‌کند. مانند زبان ما، زنبورها نیز می‌توانند با این عضو مزه را حس کنند. لبیوم درون ماگزیلا (قسمت 2) قرار می‌گیرد، تقریباً شبیه یک نی

ترجمه شده توسط مدیر مرکز تخصصی زنبورداری و پرورش ملکه ارجان


با تشکر از مطالعه شما ، امیدوارم از خواندن این مقاله لذت برده باشید ، برایتان آرزوی موفقیت داریم !



کپی لینک کوتاه مقاله
مقالات مرتبط
زنبور نر

ظاهر، نقش‌ها و فواید زنبور نر چیست؟

جمع آوری شهد و گرده توسط زنبور کارگر

۱۱ وظیفه حیاتی زنبور کارگر در کندو

تفاوت‌های کلیدی میان زنبورهای نر و زنبورهای کارگر

۱۰ تفاوت کلیدی زنبور نر در برابر زنبور کارگر

ایجاد التهاب با نیش زنبور

حساسیت ها به نیش زنبور عسل

توجیه زنبورداران در زنبورستان

اشتباهات رایج زنبورداران مبتدی و راهنمای پیشگیری از آن‌ها

ردیفی از کندوهای زنبور عسل به رنگ‌های زرد، آبی و سفید در کنار مزرعه‌ای پر از گل‌های زرد.

۱۳ نکته مهم برای تعیین مکان مناسب کندو

زنبوردار در حال کار در مزرعه آفتابگردان

چه زمانی باید به کندو طبقه اضافه کرد؟

بازرسی کندو توسط زنبوردار

6 دلیلی برای اینکه، چرا کندو من عسل ندارد

یک زنبوردار در حال بازرسی کندوی زنبورعسل

آموزش بازرسی کندو به همراه چک لیست رایگان

بازرسی کندو

نکاتی برای پیدا کردن ملکه زنبور عسل

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

001
ارجان را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید
تشریح آناتومی زنبور عسل
پیمایش به بالا