1531565-51654
زنبور عسل و گرده گل
زمان مطالعه : 4 دقیقه
جمع‌ آوری گرده توسط زنبور عسل؛ بافت ترشح کننده نوش یا نوش‌جای (Nectary) ممکن است در قسمت‌های مختلف یک گل دیده شود.نوش‌جای ممکن است در بین گلبرگ‌ها و کاسبرگ‌ها و یا قاعده پرچم‌ها و مادگی‌ها جای داشته باشد. این بافت‌ها مرکب از سلو‌های فعالی هستند که در تبدیل شیره گیاهی به نوش نقش اساسی دارند. این بافت‌ها محققاً از نظر مواد هورمونی تحت تأثیر پرچم و مادگی قرار دارند و شاید به همین دلیل است که قبل از لقاح گل فعالیت آن‌ها به حداکثر می‌رسد وپس از لقاح فعالیت نوش‌زایی آن‌ها متوقف می‌شود.
آنچه در این مقاله خواهید خواند!
0 نفر این پست را پسندیدند

نحوه جمع‌ آوری گرده گل توسط زنبور عسل

حداقل اپتیمم و حداکثر درجه حرارت محیط که در آن نوش جای یک گونه از گیاه می‌تواند فعالیت نوش‌زایی داشته باشد متفاوت است. این مسئله در مورد کشت و کار گیاهانی که در گرده‌افشانی آن‌ها حشرات نقش تعیین کننده دارند باید دقیقاً مورد توجه قرار گیرد.

غیر از عامل درجه حرارت بطور کلی ترشح نوش در روز‌های آفتابی بیشتر از روز‌های ابری است زیرا تولید قند توسط سلول‌های نوش‌زا در رابطه با فتوسنتز می‌باشد که آن هم به نوبه خود به نور خوشید ارتباط دارد. رطوبت خاک، فشار جوی، اندازه و تعداد سلول‌های نوش‌زا و حتی طرز قرار گرفتن گل‌ها روی گیاهان در میزان ترشح نوش موثرند.

مواد متشکله نوش گل‌ها مورد توجه بسیاری از محققان و دانشمندان قرار گرفته است. به غیر از آب، قسمت عمده مواد تشکیل دهنده نوش گل‌ها را انواع قند‌ها تشکیل می‌دهند. اگرچه مقادیر متیری از اسیدهای آلی، روغن‌های فرار، پلی‌ساکارید‌ها، مواد پروتئینی، دیاستازها و مواد آلکالوئیدی به مقدار خیلی کمتر در آن‌ها وجود دارد.

قندهای موجود در شهد گل ها

سه قند عمده موجود در نوش گل‌ها ساکارز، فروکتوز و گلوکز می‌باشد. به علاوه  قند‌های دیگری از جمله مالتوز رافینوز، ملیبیتوز و ملزتیوز به مقادیر کمتر در نوش دیده می‌شوند. طبق مطالعات انجام شده نوع و نسبت قند‌های موجود در نوش یک گونه مشخص از گیاه همیشه ثابت است.

معمولاً نوش گل‌هایی که جام آن‌ها شیپوری است و نوش جای کاملا مشخص بوده حاوی ساکارز بیشتری در مقایسه با نوش گل‌هایی است که در آن‌ها نوش جای در سطح قرار دارد و مخفی نیست. در گل‌های گروه دوم گلوکز و فروکتوز فراوانتر هستند. در موقع مکیدن شیره گل‌ها قطعات دهانی زنبوران به هم آمده لوله باریک یا کوچکی را تشکیل می‌دهند کهزنبوران به وسیله آن نوش گل‌ها یا هر مایع شیرین دیگری را می‌مکند. در قسمت جلویی شکم، لوله گوارشی کمی متسع شده و کیسه عسل یا معده عسل (Honey stomach) را بوجود می‌آورد.

حداکثر گنجایش کیسه عسل در زنبور عسل معمولی ۷۰ میلی‌گرم است ولی متوسط مقدار نوشی که زنبور عسل برای حمل و نقل در آن جای می‌دهد ۴۰ – ۲۰ میلی‌گرم می‌باشد این مقدار تابع نوع نوش، درجه حرارت و وضعیت گیاه مورد استفاده می‌باشد. در مقایسه انواع قندها اگر قرار باشد زنبور عسل فقط از یک نوع قند استفاده کند، درجه رجحان آن نسبت به قند‌ها به ترتیب ساکارز، گلوگز، مالتوز و فروکتوز می‌باشد ولی در عین حال مخلوطی از سه قند ساکارز، فروکتوز و گلوکز به نسبت مساوی را به هر یک از آن‌ها به طور جداگانه یا مخلوط ولی با غلظت‌های متفاوت ترجیح می‌دهد.

از طرف دیگر، زنبوران عسل نوش یا شربتی را که کمتر از ۲۰% قند داشته باشد نمی‌پسندند و بیشتر سراغ گل‌هایی می‌روند که نوش آن‌ها غلیظتر باشد. بدین ترتیب در انتخاب گل‌هابه عنوان منبع نوش دو عامل نوع قند و غلظت آن دخالت دارند. به عنوان مثال به هنگام صبح زنبوران نوش گل خردل سفید Brassica alba را که ۴۳% قند دارد به نوش گل پرتقال Citrus sinensis که فقط ۲۰% قند دارد ترجیح می‌دهند ولی در حدود ساعت ۳ بعدازظهر که غلظت قند نوش گل پرتقال به ۲۸% می‌رسد گل‌های این گیاه را ترجیح می‌دهند زیرا در این ساعت گل‌های خردل نوش چندانی ندارند.

واریته‌های مختلف یک گونه نیز ممکن است از نظر مقدار قند در نوش گل آن‌ها متفاوت باشند. حتی در روی یک گیاه و یک گل از یک گیاه مقدار قند موجود در نوش گل دائماً متغیر استاین مسئله در گل‌هایی که نوشجای آن‌ها مخفی نیست و دائما در معرض تأثیر باد و باران و تغییرات درجه حرارت و میزان رطوبت قرار دارند بیشتر است به همین لحاظ جالب بودن یکگل برای زنبوران عسل ممکن است از ساعتی به ساعت دیگر و در مراحل مختلف رشد گیاه متفاوت باشد.

در حقیقت اگر چه در گل‌های یک گونه از گیاه ممکن است ریتم ثابت ومشخصی از ترشح نوش وجود داشته باشد زنبور‌ها از غلظت مقدار قند آن‌ در گل‌های موجود در یک منطقه آگاهی دارند و در مواقع مختلف روز از گل‌های متفاوتی برای جمع آوری نوشدیدن می‌کنند.

در مواقعی که در منطقه نوشی در دسترس نباشد زنبور‌ها در داخل کندو و به کارهای دیگر می‌رسند و به محض فرا رسیدن موقع مناسب در سطح منطقه منتشر می‌شوند. در اینحالت غالباً مشاهده شده است که زنبوران کارگر چند لحظه قبل از موعد مقرر در جلو کندو متجمع می‌شوند و با فرا رسیدن ساعت مقرر همگی به سمت گل‌ها پرواز می‌کنند.

غلظت نوش جمع آوری شده از گل‌ها در فاصله تا رسیدن به کندو نقصان پیدا می‌کند و آن به علت مخلوط شدن نوش با بزاق کارگران می‌باشد. میزان رقیق شدن نوش در اثر مخلوط شدن بابزاق از یک درصد تجاوز نمی‌کند به علاوه نوش گل‌هایی که غلظت آن‌ها بیشتر است نسبت به نوش گل‌هایی که رقیق‌ترند بیشتر با بزاق مخلوط می‌شوند. از طرف دیگر معلوم شده است که هر چه زنبوران و سایر حشرات بیشتر نوش یک گل را جمع می‌کنند سلول‌های نوش‌ساز نوش بیشتری ترشح می‌کنند.

به علاوه مطالعات نشان می‌دهد که نوش این گل‌ها دارای قند بیشتری نیز می‌باشد. اگر نوش ترشح شده توسط یک گل را در فواصل کوتاه بردارند مقدار کل نوش ترشح شده و قند آن افزایش می‌یابد اگر چهبه تدریج غلظت نوش نقصان پیدا می‌کند به همین لحاظ از روی تغییرات مقدار قد در نوش می‌توان امکان ملاقات گل‌ها را به وسیله زنبوران گرده‌افشان و حتی انجام عمل گرده‌افشانی را تخمین زد.

165465465484-156546546543

از همراهی شما سپاسگزاریم و امیدواریم مطالعه این مقاله برایتان سودمند بوده باشد. اگر در خصوص این مقاله نظر یا تجربه یا نظر خاصی دارید لطفا جهت بهره برداری دیگران آنرا در قسمت دیدگاه ها به اشتراک بگذارید.

دسترسی سریع به آخرین مقالات مرتبط :

https://test.arjanbee.ir/%d8%ac%d9%85%d8%b9-%d8%a2%d9%88%d8%b1%db%8c-%da%af%d8%b1%d8%af%d9%87-%d8%aa%d9%88%d8%b3%d8%b7-%d8%b2%d9%86%d8%a8%d9%88%d8%b1-%d8%b9%d8%b3%d9%84/
کپی لینک کوتاه مقاله
مقالات مرتبط
ردیفی از کندوهای زنبور عسل به رنگ‌های زرد، آبی و سفید در کنار مزرعه‌ای پر از گل‌های زرد.

 چه مدت طول می‌کشد تا یک کندوی جدید عسل تولید کند؟

کندوی تاپ بار Top Bar

زنبورداری برتر برای مبتدیان ؛ راهنمای جامع مراقبت زنبورهای عسل در کندوی تاپ بار

رفتار شست و شویی در زنبورهای عسل

بررسی رفتار شست و شویی در زنبورهای عسل؛ علل، زمان بروز و اهمیت آن در کندو

بازرسی کندو

راهنمای کامل تولید عسل ارگانیک در کلنی های زنبور عسل | بخش دوم

بازرسی کندو

راهنمای کامل تولید عسل ارگانیک در کلنی های زنبور عسل | بخش اول

تحقیقات زنبورداری

آشنایی کامل با زنبورداری ارگانیک و تولید عسل ارگانیک

ابعاد کندوی لانگستروت

بررسی کندوهای مدرن موجود در ایران

بهترین مکان برای قرار دادن کندو

نگاهی به انواع کندوهای زنبور عسل

شبکه مانع عمودی ملکه

شبکه عمودی ملکه زنبورعسل

کندوی کفباز طرح آلمان

طرح و ابعاد کندوی کفباز طرح آلمان

زنبور نر

منطقه تجمع زنبورهای نر چیست و چه نقشی در جفتگیری ملکه های زنبور عسل دارد؟

گرده افشانی زنبور عسل

بررسی رژیم غذایی و نیازهای تغذیه ای کلنی‌های زنبور عسل

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

14141414141414141
از کجا سایت ما را بازدید می کنید ؟
لوگوی سایت
پیمایش به بالا